Ellepték az amerikaiak a magyar ingatlanpiacot

2016.08.10. 14:22 Módosítva: 2016.08.10. 14:23

Az év első hat hónapjában a közép- és kelet-európai országokba (Oroszország nélkül) irányuló kereskedelmi ingatlan-befektetések 59 százalékkal haladták meg a tavalyi év első félévében regisztráltat és több mint 5 milliárd eurót tettek ki.

Magyarországon volt a legnagyobb az emelkedés, 171 százalék, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy fél év alatt több ingatlanpiaci tranzakció volt, mint tavaly egész évben. Viszont a hozamok itt estek a legnagyobb mértékben - derült ki a CBRE összesítéséből.

A vásárlói oldalon az évek óta aktív hazai ingatlanalapokon kívül egyre jelentősebb súlyt képviselnek az amerikai kockázati tőkebefektetők. Bár legújabban a főként német intézményi befektetők is aktivizálódtak, de a teljes forgalomból való részesedésük még messze elmarad a 2008 előtti szintektől.

A félév során országszerte összesen 734 millió euró értékben cseréltek gazdát jövedelemtermelő kereskedelmi ingatlanok, amely összeg megegyezik a 2015-ös egész éves szinttel. Ezen felül további 105 millió euró értékben vásároltak egyéb – nem jövedelemtermelő – ingatlanokat (döntően meglévő épületeket végfelhasználási céllal, illetve fejlesztési telkeket és jelentős értéknövekedési potenciállal bíró felújítandó épületeket).

„Ahogy az év elején vártuk, a 2016-os év gyorsan közelít a rekord-szintekhez az egész régióban. Bár a jelenlegi politikai helyzetben némi lassulás ugyan feltételezhető, de a régió iránti érdeklődés erős, a biztos makrogazdasági alapok és az elérhető ingatlanok minősége miatt. Ha a tranzakciós lendület fennmarad, a befektetők vonzó és megvásárolható ingatlanok nélkül maradnak” – mondta Andreas Ridder, a CBRE közép- és kelet-európai elnöke.