Felnyomja az Uber a kormányt az EU-nál

2016.08.10. 18:53

Panaszt nyújtott be az Uber az Európai Bizottságnál Magyarország ellen, mert a cég szerint kifejezetten az ellehetetlenítésük volt a célja annak a törvénymódosításnak, ami most júliusban lépett életbe.

Rob Khazzam, az Uber közép-kelet-európai regionális menedzsere az AP-nek azt mondta, a cég célja az, hogy újra működjön az Uber Budapesten. Az Ubernek 160 ezer felhasználója és 1200 sofőrje volt Magyarországon. Khazzam azt mondta, szeretnék ha az emberek Magyarországon is hozzáférnének az Uber szolgáltatásához, úgy mint az EU majdnem minden más tagállamában (arról, hogy más EU-tagállamokban mi a helyzet, itt írtunk részletesebben).

Az Európai Bizottság az ilyen panaszok alapján indíthat kötelezettségszegési eljárást, ha a vizsgálat után úgy találja, hogy a törvény tényleg uniós normákba ütközően diszkriminatív bizonyos piaci szereplőkkel szemben. Az eljárás általában elég hosszú ideig húzódik, de adott esetben az is lehet a vége, hogy a tagállamnak vissza kell vonnia a kifogásolt törvényt (ez történt például a pálinka esetében).

Miután júniusban a parlament egy törvénymódosítással gyakorlatilag lehetetlenné tette az Uber működését, már elindult a pletyka, hogy a cég bedobja a törölközőt, és befejezi online közösségitaxi-szolgáltatását Budapesten. Bár eleinte tagadták, július közepén végül csak bejelentették: a törvény életbe lépésének napján, július 24-én határozatlan időre felfüggesztik a szolgáltatást.

Ezt azzal indokolta a cég, hogy nem tudnak eleget tenni a taxicégekre szabott diszpécserszolgálati szabályoknak. Próbáltak megállapodni a kormánnyal, de szerintük erre nem volt fogadókészség. Így tehát a hónapok óta hömpölygő, tüntetésekkel és nyilatkozatháborúval tarkított ügyben végül győzött a kormány és a taxislobbi. És az Uberrel kapcsolatos jogos bírálatok ellenére az azért elég nagy kár, hogy ezzel sikerült bebetonozni az eleve pocsék taxiszabályozást, amivel pont a fogyasztókat szívatják meg. Függetlenül attól, hogy azért a világ más tájain is elég keményen küzdenek a cég ellen.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium úgy tálalta a dolgot, hogy az Uber azért vonul ki, mert nem hagyják adót csalni. Az Uber 2014-ben indult Budapesten, az utazásmegosztó szolgáltatás ellen azóta a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek több demonstrációt tartottak.  • Hírek
  • Hírek