Szilárda
-4 °C
3 °C

Porcelánháború: megszüntették a Zsolnay felszámolását

2016.08.10. 15:14

A Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást - derült ki a cég szerdai közleményéből. 

A döntést néhány nappal azután közölték, hogy a cég kifizette félmilliárdos tartozását, amelyet még a 2000-es évek elején szedett össze. Az adósság rendezése miatt a törvényszék úgy ítélte meg, hogy nem állapítható meg a Zsolnay fizetésképtelensége és nem rendelhető el felszámolás.

A felszámolás megszüntetése elég jelentős győzelem a Zsolnay svájci tulaja számára a pécsi önkormányzattal szemben a márkanévért és a porcelánmanufaktúráért folyó viaskodásban, amelyről itt írtunk bővebben.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy 

  • a Zsolnay hosszú ideje komoly pénzügyi gondban van,
  • ezért az önkormányzat pár éve eladta egy svájci állampolgárságú, de évtizedek óta Magyarországon élő és bizniszelő vállalkozónak, Bachar Najarinak,
  • ő azonban az önkormányzat elvárásaival ellentétben nem tőkésítette fel a céget,
  • ezért tart köztük a háború.
  • Az önkormányzat alapított egy új céget, a Ledina Kerámia Kft.-t, ezzel akarja gyakorlatilag kihúzni a Zsolnayt Bachar Najari alól, átcsábítják a dolgozókat és a márkanevet is meg akarják szerezni,
  • de ő nem adja.

A felszámolást egyébként a WHB Vagyonkezelő Kft. kezdeményezte. A Zsolnay-gyár még a 2000-es évek elején halmozott fel komolyabb hiteleket a Magyar Fejlesztési Banknél, amelyet idén megvásárolt az építőipari projektekkel foglalkozó, többek között a Várkert Bazár felújítását is végző West Hungária Bau cégcsoport vagyonkezelője.

A Zsolnay helyzetét ismerők már a Zsolnay következő potenciális tulajdonosaként beszéltek a Paár Attila tulajdonában lévő építőipari vállalatról, de egyelőre a hatalomátvétel biztos nem jön össze. legalábbis nem bírósági úton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!