11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

A horvátoknak a gatyájuk is rámegy a Mol–INA-ügyre

2016.08.11. 13:40 Módosítva: 2016.08.11. 13:49

A horvát számvevőszék beszámolója szerint Horvátország eddig 112,85 millió kunát (átszámítva 4,7 milliárd forintot) költött a Mollal folytatott két döntőbírósági eljárásra  írja az MTI a Jutarnji list horvát napilapra hivatkozva. 

Horvátország 2014-ben 30,2 millió kunát, míg 2015-ben 48,4 millió kunát költött az eljárásra. Csak a horvát államot képviselő Squire Patton Boggs amerikai ügyvédi irodának 29,8 millió kunát fizetett a gazdasági tárca tavaly, az idén pedig további 2,5 millió dollárt. Az ellenőrzés során törvénytelenségre is fény derült. A gazdasági minisztérium a döntőbírósági eljárással kapcsolatos megbízási szerződésekben vállalt kifizetésekkel meghaladta a törvényben előírt keretösszeget a lap szerint.

A Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), mert szerinte a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Az INA 49,08 százaléka a Mol magyar olaj- és gázipari vállalaté, amely rendelkezik az olajtársaság irányítói jogaival is, 44,84 százaléka pedig a horvát államé. 

A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba, és a magyar cég megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Zágráb eddig több mint 16,8 millió dollárt költött a két döntőbírósági eljárásra, holott egy a témával foglalkozó tanulmány szerint a kettőnek együtt sem kellett volna 10,5 milliónál többet kitennie, és még nem lehet tudni mikor lesz vége.

A borsos költségeken felül a Mol–INA-botránynak politikai áldozatai is vannak: a közelmúltban belebukott a horvát kormány, miután kiderült, hogy a volt miniszterelnök-helyettes, Tomislav Karamako felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molt látta el tanácsokkal. Az ellenzék ezek után azzal vádolta a kormányt, nemzetközi érdekeket tart szem előtt. Karamako a támadások után lemondott, majd egy héttel később a teljes kormány távozott  • Hírek
  • Bankszámla