Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán apjának cége is felbukkan a vizes vb-s beruházások körül

2016.08.11. 15:33

Orbán Győző, a miniszterelnök édesapja cégének neve is feltűnik a vizes vb-vel kapcsolatos margitszigeti csatornázási munkálatok körül – írja a Népszabadság.

A munkaterületeknél az elmúlt napokban tucatnyi olyan nagy betonelemet lehetett látni, amelyeken a Dolomit Kft., Gánt felirat látható. A Dolomit Orbán Győző érdekeltségébe tartozik. Az elemek az interneten fellelhető árak alapján összesen is csak néhány százezer, esetleg milliós tételt tesznek ki, de azt nem tudni, hogy a Dolomit Kft. összesen milyen értékben szállít építőelemeket vagy végez feladatokat a beruházás során, a cég az újság kérdéseire mostanáig nem válaszolt.

A munkát elnyerő konzorcium egyik tagja, a betonelemeken megrendelőként feltüntetett Penta Kft. szerint a fővárosi önkormányzat illetékes az ügyben, de a főváros sem árulta el, hogy a Dolomit Kft. összesen milyen értékben vesz részt a beruházásokban. Magáról a projektről viszont azt nyilatkozta az önkormányzat:  „Rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás" során döntöttek a kivitelezőről. A három pályázó közül a Sade-Penta konzorcium adta a legjobb árajánlatot, 4,98 milliárd forintért végzik el a munkát. A költségek azért ilyen magasak, mert komoly mélyépítési munkákra és közel húsz kilométer csatorna megépítésére lesz szükség. 

A városháza indoklása szerint azért sürgős a beruházás, mert Budapest egy régi elmaradását pótolja most: jelenleg a dél-budai régiót leszámítva a Margitsziget az egyetlen olyan területe városnak, ahonnan a szennyvíz tisztítatlanul ömlik a Dunába. Tájékoztatásuk szerint jelenleg átlagosan napi közel 500 háztartás kibocsátásának megfelelő szennyvíz piszkítja a Dunát, s a nyári csúcsidőszakban nagyobb rendezvények esetén akár kisvárosnyi is lehet a szennyvíz mennyisége. A régi problémához hozzáadódott, hogy a Margitsziget lesz a vizes vb egyik központi helyszíne, így a csatornázással a sporteseményhez kapcsolódó munkálatok keretében 2017. március 31-ig végezni kell.