Ezer vesénél is többet gyűjtött be a jógadoki

2016.08.12. 12:08

Indiában egyre terjed a szervkereskedelem, különböző orvosok szegény falusiakat vesznek rá, hogy adják el a szerveiket, amiket aztán ők elképesztő profittal tudnak piacra dobni, írja a Quartz.

Nemrég egy híresebb magánkórház fél vezetését letartóztatták Mumbaiban, amiért hasonló szervkereskedő hálózatot üzemeltettek, a Reuters szerint. A szomszéd államból hoztak át szegényeket, akik 3 ezer dollárért (855 ezer forintért) eladták nekik a veséjüket. Amit az orvosok aztán elég jó áron, becslések szerint valószínűleg 100-150 ezer dollár (28,5-42,8 millió forint) körüli áron passzolhattak adhattak el.   

Mindez nem sokkal azután történt, hogy lekapcsolták az indiai hagyományos, ájurvédikus orvoslással praktizáló "Dr Horrort", azaz Santosh Rautot, aki a vád szerint titokban több mint ezer szegény indiai vesét vett ki illegálisan kis csapata segítségével, hogy aztán eladja. Ő már nemzetközi szállító volt, a környező országokból is gyűjtött bőven donorokat.

Santosh Raut középen
Santosh Raut középen

Indiában is tilos pénzért eladnia az embernek a veséjét, csak rokonnak lehet felajánlani a sajátunkat. Ami egyébként messze nem egy hatékony rendszer, ahogy az se lenne az, ha engednék, hogy pénzért kidobja valaki a nehezen pótolható szerveit. Leginkább talán azért, mert az se lenne jól működő piac. Pláne, hogy jó eséllyel a leginkább alulinformált rétegeket érintené, ők pedig valószínűleg különösen nehezen tudnák jól beárazni, hogy mennyit ér meg nekik egy-egy fontosabb szervük.