Újabb balhé tört ki a Quaestor-felszámolás körül

2016.08.12. 12:24 Módosítva: 2016.08.12. 13:59

Újabb fordulatot vett az eddig is botrányoktól szabdalt Quaestor-felszámolás: csütörtökön a Quaestor Financial Hrurira Kft. felszámolója kilátásba helyezte a cég egyszerűsített felszámolását, mivel állítása szerint nem jut hozzá azokhoz az iratokhoz, amelyek a cégvagyonra vonatkozó információkat tartalmazzák. A hitelezői gyűlésen kitört a balhé, a bejelentéssel megbízott ügyvédnő végül faképnél hagyta a felháborodott károsultakat, akik attól tartanak, még az utólag a felszámolónak befizetett regisztrációs díjukat sem kapják vissza. 

Csütörtökre hitelezői gyűlést hívott össze a Quaestor Financial Hrurira felszámolásával megbízott Vectigalis Zrt., amelyen a felszámolási eljárás állásáról tájékoztatták azokat a károsultakat, akik korábban kárigényérvényesítésük fejében regisztrációs díjat fizettek be. Ezzel az opcióval azoknak volt érdemes élni, akik a normál kártalanítással sokat buktak volna, ezzel szemben reménykedhettek benne, hogy ha hitelezőként beszállnak a cégcsoport valamelyik tagjának felszámolásába, akkor az eljárás során feltárt cégvagyonból kártalanítják őket. A Hrurira esetében 4200 ügyfél fizetett be összesen 52 millió forintot a Vectigalisnak, a károsult kisbefektetők a korábbi kárigényük mellett ehhez is szeretnének hozzájutni. 

Az egyszerűsített felszámolás azonban azzal fenyeget, hogy akik erre a lóra tettek, azok egyáltalán nem kapnak vissza pénzt.

Ilyen eljárást akkor lehet kezdeményezni, ha valami okból nem állnak rendelkezésre a felszámolás szabályszerű lefolytatásához szükséges információk, jelen esetben főleg a cégvagyonra vonatkozó iratokról van szó, amelyek aztán a vagyon értékesítéséből származó kárkifizetések alapjául szolgálna. 

A Lurdy Házba összehívott gyűlésre eleve felpaprikázott hangulatban érkeztek a károsultak, mivel sejtették, mi lesz a bejelentés tárgya. A várakozásoknak megfelelően a Vectigalis által megbízott ügyvéd, Bolevácz Éva közölte: az elmúlt hónapok során szinte semmilyen iratot nem tudtak beszerezni, hiába keresték meg a cégcsoport tulajdonosait - ez nem is túl meglepő, mivel Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásban van, júliusban kezdődött el a tárgyalása

Két héttel ezelőtt eljutott odáig az ügy, hogy a felszámoló megtudta: az összes lényeges dokumentum a Fővárosi Törvényszéknél van, mivel azokat korábban bizonyítékként lefoglalták. Mostanra elindult a szükséges papírok kikérése, de a Bolevácz nem túl reménykeltően azt mondta:

jelen állás szerint úgy tűnik, az eljárásban felosztható vagyon nincsen, a Vectigalis nem tudja azzal hitegetni a Hrurira-felszámolás hitelezőit, hogy visszakapják a pénzüket. 

Az eljárásra kijelölt 180 nap szeptember közepén lejár, tehát ha minden ebben a mederben megy tovább - vagyis nem jutnak hozzá az iratokhoz, vagy azok nem tartalmazzák a szükséges információkat -, akkor valóban egyszerűsített felszámolásra kerül sor.

A károsultak szerint ez azért sincs rendben, mert még a nyilvánosan elérhető céges beszámolókból is kiderül, hogy a Hruriának tetemes, közel 60 milliárd forintra rúgó követelései voltak a cégcsoport másik tagjával a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó zrt.-vel szemben. A csoport szószólói ezért úgy gondolják, a Vectigalisnak jogi eszközökkel kellene kikényszeríteni a QPT felszámolását végző Kvantál Kft.-ből a vonatkozó dokumentumokat, illetve végső soron a pénzt. 

Bolevácz Éva azonban erre reagálva azt mondta, a QPT, illetve a felszámolásával megbízott cég "értékpapírokra vonatkozó titoktartásra" hivatkozva nem ad ki a Vectigalisnak információt, és ő ügyvédként nem lát lehetőséget jogi eljárásra ebben az esetben. Hozzátette: a regisztrációs díjként befizetett 52 millió forintból, amit a hitelezők első körben mindenképpen szeretnének visszakapni, egyszerűsített eljárás esetén a felszámoló csak 300 ezer forintot kap meg. 

A gyűlés végül botrányba fulladt: annak ellenére, hogy a rendezvény elején a felszámoló képviselői ígéretet tettek, hogy a károsultak minden kérdésükre választ fognak kapni, nagyjából a harmadik kérdésnél távoztak a pódiumról és az egymást túlkiabálva háborgó quaestorosok gyűrűjéből. A felszámolási eljárással kapcsolatban küldtünk kérdéseket a Vectigalisnak, amint válaszolnak, közöljük.