Jön a lengyel pandakötvény

2016.08.14. 10:50

A lengyel állam hamarosan 3 milliárd jüan (452 millió dollár) értékben bocsát ki pandakötvényt, azaz a Kínai Népköztársaság belső piacán is forgatható, jüanban jegyzett adósságpapírt. Ez lesz az első eset, hogy egy európai ország ilyennel kísérletezik.

A lengyel pénzügyminisztérium MTI által idézett közleménye szerint a kibocsátásban a HSBC és a Bank of China segédkezik.

Az egyik lengyel pénzügyminiszter-helyettes már márciusban jelezte, hogy Varsót foglalkoztatja a lehetőség, de akkor kitérő választ adott arra, hogy mikor kerülhet sor a kibocsátásra és hogy milyen értékben.

2005 óta van lehetőség arra, hogy külföldi kibocsátó jüanban adjon ki kötvény kínai piacon. Az érdeklődés azonban egyelőre nem túl nagy: 2016 márciusáig összesen 2,57 milliárd dollár értékű pandakötvény kibocsátásra került sor.

Magyarország április közepén a közép-kelet-európai régióban elsőként bocsátott ki jüanban denominált államkötvényt. Akkor Varga Mihály azt mondta, hogy esélyt lát arra is, hogy Magyarország még az idén pandakötvényt bocsásson ki Kínában.