Frigyes
17 °C
25 °C

Mégsem kell visszafizetni az uniós támogatást a fűzfői lőszergyár után

2016.08.15. 12:20

A Világgazdaság értesülése alapján befejezhetik a balatonfűzfői lőszergyár építését, amit korábban az uniós források nem megfelelő felhasználása miatt állítottak le, ezért a kivitelezőnek nem is kell visszafizetnie az uniós támogatást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavasszal indított eljárást az ügyben, amiért a projekt műszaki készültsége nulla százalékos volt a tavaly év végi befejezési határidőig, miközben a számlák nyolcvan százalékát már kifizették. A helyzet következménye az lett volna, hogy a hatóság visszafizettette volna a kiutalt 450 millió forintnyi pénzt. Az üzemet 2,5 milliárd forintból 950 milliós uniós támogatással kezdték építeni.

A lap értesülései szerint viszont a Mil-Exim Kft. fellebbezésére a Miniszterelnökség az NGM döntését felülírva úgy határozott, hogy mivel a beruházás végül elkészült, ezért a cégnek nem kell visszafizetnie az uniós támogatást. Ez azt is jelenti, hogy a honvédségnek és a többi fegyveres szervnek végül nem kell majd importfegyvert vennie, mert a fűzfői gyár fedezi majd az ilyen igényeket.