Rudolf
1 °C
13 °C

Tagadja a Fidesz, hogy visszaállítanák a vasárnapi boltzárat

2016.08.15. 07:44

Bár a napokban olyan hírek jelentek meg, hogy valamilyen formában mégis megpróbálná újra korlátozni a kormány a vasárnapi nyitvatartást, most a Fidesz frakciójának szóvivője ezt határozottan tagadta. 

A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad, aki mást állít, az hazudik

- nyilatkozta Halász János a Magyar Idők című kormánypárti napilapnak.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy kormányzati berkekben azt tervezik, törvényben szabályoznák, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig tarthassanak nyitva normál ügymenet mellett vasárnap. A lap forrásai a déli 12 órát jelölték meg a legesélyesebb határvonalnak.

Amennyiben egy 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruház ezután is nyitva tart,­ úgy a délutáni forgalmának meghatározott részét befizettetnék vele pluszadóként - szól az állítólagos terv. Ezzel gyakorlatilag a kisebb boltokat működtető, magyar tulajdonú, és jellemzően kormányközeli élelmiszerláncokat hoznák helyzetbe.

A Magyar Idők megszólaltatta Harrach Pétert, a vasárnapi boltzár szellemi szülőatyjának számító KDNP frakcióvezetőjét is. Ő azt mondta, csak a médiából értesült erről a felvetésről. 

Viszont azt is kijelentette, hogy mióta a parlament visszavonta a vasárnapi nyitvatartást tiltó törvényt, azon munkálkodnak, hogy "enyhítsék a dolgozókra nehezedő pluszterhetek". Ennek kapcsán pedig két intézkedés "látszik általánosan elfogadottnak":

  • Az egyik, hogy havonta ne egy, hanem két szabad vasárnapja legyen mindenkinek, aki a kereskedelemben dolgozik.
  • A másik, hogy vasárnap senkit ne lehessen nyolc óránál többet dolgoztatni.

Harrach azt mondta, ezek közül mindkettőt támogatja a KDNP, de őszig csak egyeztetések folynak e kérdésben, kész javaslatok még nincsenek.