Valter
16 °C
31 °C

A fiatalok is kezdenek kilábalni a válságból

2016.08.17. 15:09

Egyre alacsonyabb Magyarországon a se nem tanuló, se nem dolgozó fiatalok aránya. A válság óta nem láttunk olyan kedvező számokat, mint most - írja a Világgazdaság.

Az Európai Unióban ugyanis nemcsak az a gond, hogy magas a fiatalok munkanélkülisége, hanem az is, hogy sok huszonéves nem is tanul és nem is dolgozik (ezt a csoportot a NEET mozaikszóval jelölik). Tavaly a 20 és 24 évesek közül az EU-ban 17,3 százalékos volt az arányuk, ami 1 százalékpontos növekedés 2006-hoz képest az Eurostat szerint.

Magyarországon viszont ezzel ellentétes folyamat játszódott le az időszakban: 16,5 százalékra esett az iskolába nem járó és munkát sem vállaló fiatalok aránya. Lengyelországban 17, Szlovákiában 19, Romániában 24 százalék feletti a NEET-fiatalok aránya, vagyis magasabb, mint Magyarországon, ugyanakkor a cseh 11 százalék alatti ráta irigylésre méltó.

Ugyanakkor a lap cikke arra is kitér, hogy ezt a rátát is torzíthatja a közfoglalkoztatás, hiszen 30 ezer 25 éven aluli közmunkás van ma Magyarországon. Ők pedig ha kikerülnek a közmunkaprogramból, később csak nagyon nehezen fognak jó munkát találni.