Győzelemre áll Magyarország Orbán legnagyobb háborújában

orban
2016.08.17. 12:51

Az első negyedéves 77,2 százalékról 75,5 százalékra csökkent az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP arányában - írja a Portfolió az MNB adatai alapján.

A pénzügyi számlák alapján a lakosság finanszírozási képessége enyhén javult az első negyedévhez képest, az államháztartás pedig alig egy százalékos GDP-arányos hiányt hozott össze az utolsó egy évben.

Azaz a makrostabilitási szempontból elég jól áll Magyarország,és sok éves bukdácsolás után az is lehet, hogy tényleg sikerül valódi eredményeket elérni az államadósság elleni harcban, amit Orbán Viktor annak idején a legfontosabbnak nevezett.

Grafika: Portfolio.hu
  • Az államháztartás bruttó adóssága 25 900 milliárd forint volt a második negyedév végén, ez 248 milliárddal volt alacsonyabb a három hónappal korábbinál. Ebből a tranzakció 306 milliárdos csökkenést jelentett, míg az átértékelődés (jórészt a devizahatás) 58 milliárddal növelte az állományt.
  • Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 75,5 százalékára rúgott június végén a három hónappal korábbi 77,2 százalékos érték után. Mindez azért fontos, mert tavaly év végén 75,3 százalék volt az adósságráta, az alkotmányos adósságszabály szerint az alá kellene leszorítani az idei év végére.
  • Ez első ránézésre nem fog gondot okozni, hiszen állampapír-kibocsátásra már alig van szükség az év hátralevő részében, a költségvetési hiány várhatóan kedvezően alakul, ahogy fent jeleztük, közben viszont a GDP fokozatosan növekszik, júliusban pedig volt egy egymilliárd eurós devizakötvény-lejárat, ami majd a harmadik negyedéves értéket csökkenti.
  • Az államháztartás hiány a GDP arányában 1,1 százalékos, ez az érték gyakorlatilag a kilencvenes évek legeleje óta a legalacsonyabb. Így az eddigi folyamatok alapján a tervezettnél akár sokkal kedvezőbb is lehet a költségvetés idei hiánya.
  •  Az MNB közleménye szerint a második negyedévben 89 milliárd forint volt az államháztartás hiánya azok után, hogy az év első három hónapja 22 milliárdos többletet hozott. 
  • Így az év végére akár teljesülhet az EU úgynevezett egyhuszados szabálya, melynek értelmében a 60 százalék feletti rész egyhuszadával kell csökkenteni három év átlagában évente az adósságrátát.
  • Ennek értelmében 74,3 százalék környékére kellene december végére leszorítani a GDP-arányos rátát a 2013 végi 76,8 százalékról, ami a mostani tendencia alapján akár össze is jöhet.