Rengeteg a taxis visszaélés Budapesten, a Szigetnél tobzódtak a hiénák

2016.08.17. 08:27 Módosítva: 2016.08.17. 08:29

A fővárosi taxisok körében elvégzett három ellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot, a fokozott ellenőrzés mellett is gyakoriak a fővárosi taxisok által elkövetett visszaélések - tudta meg a Világgazdaság a BKK-tól.

Az ellenőrzések tanúsága szerint nem egyedi az a napokban történt eset, amikor egy ír férfi a Szigetről akart szállásához, a Margitszigetre menni, de a taxis megpróbálta 25 ezer forinttal lehúzni, majd felvitte a budai hegyekbe, megütötte, kifizettette vele a pénzt és otthagyta. 

Szigszalaggal emelt árat egy budapesti taxis a Soundon
Szigszalaggal emelt árat egy budapesti taxis a Soundon
Fotó: Tibor / Olvasónk

Pedig a turisztikai főszezonban a BKK taxiellenőrei májustól júliusig összesen 819 alkalommal ellenőriztek taxisokat, így azoknak számolniuk kell a lebukással. A végeredmény lesújtó:

májusban 205, júniusban 159, júliusban 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.

A taxisok korábban arra panaszkodtak, hogya hatóság nem elég hatékony az Uber ellenőrzésében, akkor a BKK azzal hárított, hogy nem rendelkezik megfelelő számú ellenőrrel. Az Uber végül nem is ezért, hanem a sofőrök munkafeltételeit megnehezítő szabályozás miatt vonult ki Magyarországtól. Pedig sok utas szerint éppen az Uber jelentette konkurencia mérsékelhette volna a taxisok visszaéléseit.

A feltárt taxis visszaélések fajtái rendkívül változatosak: a kerülőút, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák, csalások a leggyakoribbak. A turistaszezonban a BKK közös ellenőrzéseket tart az illetékes hatóságokkal, a Sziget Fesztivál környékén a BKK-val a NAV és a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályával együttműködve folyamatosan ellenőrzi a fuvarozókat. A jegyzőkönyvek feldolgozása még folyamatban van, de az már most is kitűnik, hogy az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállítják a fesztivál vendégeit.

 A BKK-nak két intézkedési lehetősége van a szabályszegőkkel szemben: egyrészt bejelentést tehet a hatóságoknál, másrészt visszavonhatja az illető taxiállomás-használati hozzájárulását. Az engedéllyel nem rendelkező taxikról felvett jegyzőkönyveket minden esetben elküldik az illetékes Közlekedési Felügyelőségeknek. A szabályokat megsértőket szigorúan megbírságolhatja a hatóság, a büntetés mértéke a néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig is terjedhet, sőt bizonyos esetekben a személyszállító jogosítvány is bevonható meghatározott időre.   • Hírek
  • Hírek