Újra megmentik a tönk szélén álló kórházakat

2016.08.17. 11:42

A kormánynak és a Kórházszövetségnek már vannak tervei az elszaladó kórházi adósságállomány kezelésére, és készül a kórházi gazdálkodást átalakító jogszabály - ezt mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári az M1-en azt mondta, remélhetőleg az év második felében el fog készülni az egészségügyi intézmények gazdálkodására vonatkozó új szabályozás. Hogy ebbe pontosan mi fog tartozni, arról nem beszélt, mindenesetre a felhalmozott tartozásokat rendezni fogják.

A Népszava a hét elején írt arról, hogy a tavaly tavaszi 60 milliárdos kórházi adósságkonszolidáció után most ismét a tönk szélére került az egészségügy. Havi szinten 3-4 milliárd forinttal nőnek a kórházak tartozásai, több intézmény is van, amely nagyságrendileg 3 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Június végére a kórházak teljes tartozása megközelítette az 52 milliárdot, ha nem történik változás, év végére megint 70 milliárdnál járnak majd. A bajok mértékét jelzi, hogy az állami intézmények adósságának háromnegyede az egészségügyben keletkezik. Az országban pedig mindössze három olyan kórház van, ahol sikerült nullára faragni a tartozásokat. 

A Népszabadság szerdai számában megszólaltatott kórházi vezetők viszont arról beszélte, hogy tovább spórolni csak a szolgáltatási színvonal további romlása esetén lehet. Szerintük az a gond, hogy a magyar állam nem költ eleget az egészségügyre.  • Hírek
  • Árfolyam