Undorító kínai éttermet kapcsolt le a Nébih

2016.08.17. 09:42

Súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy XIV. kerületi kínai étterem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését is.

Az étteremben az ellenőröket pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták - írta a hivatal közleményében. Bár csak a rendes éves mintavételre érkeztek, végül ez meg sem történt, mert akkora mocsok és rendetlenség volt a helyen, hogy azonnal be kellett záratni. 

  • A technológiai helyiségekben személyes tárgyakat, a fogyasztótérben szerszámokat tároltak,
  • a zöldség előkészítő helyiségben például hajszárítót, fogkefét és sampont tartottak,
  • a raktárt lakhatási célra is használták.
  •  A személyzeti WC az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtajáról hiányzott a kilincs.
  • Az üzletben a villanykapcsolók elfeketedésig szennyeződtek.
  • Az étterembe vezető ajtó felett megbontották a falat, amiből csepegett a víz - sorolja a Nébih.
  • A főzőtérben a falak, valamint a berendezési tárgyak, a hűtőszekrények, a különböző eszközök és edények egyaránt piszkosak voltak,
  • a mennyezetről több helyen hullott a vakolat.
  • A konyhában és a tálalópultnál a személyzetnek nem volt kézmosási lehetősége.

A nyomon követhetetlen alapanyagokat rendezetlenül össze-vissza tárolták: egy helyen lehetett például megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. A padlón a vegyszeres flakonok mellett étolajat tartottak. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.

Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök.

A hivatal jogsértési listájából kiderült, hogy a Heng Li Yuan Kft. által üzemeltetett, a Hungária körút és az Egressy út sarkán lévő Jó Ízű Kínai Étteremről van szó.

A Nébih szakemberei 38 tételt, 135 kg nem nyomon követhető alapanyagot, félkész- és készterméket vontak ki a forgalomból. Emellett azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra.