Jolán
2 °C
4 °C

Undorító kínai éttermet kapcsolt le a Nébih

2016.08.17. 09:42

Súlyos élelmiszerbiztonsági és élelmiszerhigiéniai szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy XIV. kerületi kínai étterem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Elrendelték továbbá 38 tétel, 135 kg alapanyag, félkész- és készétel megsemmisítését is.

Az étteremben az ellenőröket pergő vakolat, a kosztól elfeketedett falak, piszkos ajtók, ablakok, eszközök és berendezési tárgyak fogadták - írta a hivatal közleményében. Bár csak a rendes éves mintavételre érkeztek, végül ez meg sem történt, mert akkora mocsok és rendetlenség volt a helyen, hogy azonnal be kellett záratni. 

  • A technológiai helyiségekben személyes tárgyakat, a fogyasztótérben szerszámokat tároltak,
  • a zöldség előkészítő helyiségben például hajszárítót, fogkefét és sampont tartottak,
  • a raktárt lakhatási célra is használták.
  •  A személyzeti WC az alapanyagok tárolására használt folyosóról nyílt, az ajtajáról hiányzott a kilincs.
  • Az üzletben a villanykapcsolók elfeketedésig szennyeződtek.
  • Az étterembe vezető ajtó felett megbontották a falat, amiből csepegett a víz - sorolja a Nébih.
  • A főzőtérben a falak, valamint a berendezési tárgyak, a hűtőszekrények, a különböző eszközök és edények egyaránt piszkosak voltak,
  • a mennyezetről több helyen hullott a vakolat.
  • A konyhában és a tálalópultnál a személyzetnek nem volt kézmosási lehetősége.

A nyomon követhetetlen alapanyagokat rendezetlenül össze-vissza tárolták: egy helyen lehetett például megtalálni a tojást, a szárazárut és a különböző zöldségeket. A padlón a vegyszeres flakonok mellett étolajat tartottak. A hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve: tisztítatlan gombát, készételt és műanyag vödörben áztatott rizstésztát tároltak ugyan abban a hűtőszekrényben.

Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlan volt, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök.

A hivatal jogsértési listájából kiderült, hogy a Heng Li Yuan Kft. által üzemeltetett, a Hungária körút és az Egressy út sarkán lévő Jó Ízű Kínai Étteremről van szó.

A Nébih szakemberei 38 tételt, 135 kg nem nyomon követhető alapanyagot, félkész- és készterméket vontak ki a forgalomból. Emellett azonnali hatállyal felfüggesztették az étterem működését.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszerbiztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?