Vilmos
10 °C
22 °C

A prosztatarákra szedett legismertebb gyógyszer gyártóját veszi meg a Pfizer

2016.08.22. 15:00

A Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég megerősítette hétfőn, hogy 14 milliárd dollárért megvásárolja a Medivation nevű, San Franciscó-i székhelyű biogyógyszerészeti céget - írja az MTI.

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Medivation legismertebb gyógyszeréből, a prosztatarák gyógyítására használt Xtandi nevű készítményből évi 2 milliárd dollárnyit adnak el, és szakértők szerint a forgalom akár a duplájára is nőhet a jövőben.

A Medivation iránt mások is érdeklődtek korábban, így például a francia Sanofi Pasteur, de kevesebb pénzt tudtak ajánlania cégért, mint amennyit az amerikai cég várt volna. A Pfizer mostani ajánlata szerint részvényenként 81,50 dollárt fizetne a tulajdonosoknak. A tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben a Medivation árfolyama 19 százalékkal 80,01 dollárra ugrott a hírre.

A Pfizer májusban az amerikai Anacor Pharmaceuticalst vásárolta fel 5,2 milliárd dollárért. A Pfizer 99,25 dollárt ajánlott készpénzben egy Anacor-részvényért, ami akkor 55 százalékkal haladta meg a papír napi árfolyamát.