Veszélyes színes ceruzát talált az NFH

2016.08.22. 14:24

Egy színes ceruza, egy tolltartó és egy tornaruha akadt fenn a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) vizsgálatán. A közelgő iskolakezdésre való tekintettel a hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el olyan termékeken, amiket a gyerekek az iskolában rendszeresen használnak. Azt ellenőrizték, hogy a termékek megfelelnek-e az előírt biztonsági, illetve minőségi követelményeknek. 10 színes ceruza készletet, 4 tolltartót, 5  radírt, és 10 tornaruhát vizsgáltak meg.

Tolltartókat, színesceruzákat, radírokat és tornaruhákat vizsgált a hatóság

A vizsgálatból az derült ki, hogy

  • Az egyik színes ceruza készletben sötétzöld színű ceruza kadmiumtartalma meghaladta a jogszabályban előírt határértéket. Mivel a gyerekek gyakran veszik szájukba a ceruzát, ezért fontos, hogy biztonságos, veszélyes anyagoktól mentes terméket állítsanak elő a gyártók.
  • A megvizsgált 4 tolltartó 1 esetében a megengedettnél nagyobb volt a tiltott lágyítószer-tartalom. Ezek a tiltott vegyületek nyál vagy izzadság hatására könnyen kioldódhatnak és nyálkahártyán vagy bőrön keresztül felszívódva veszélyesek lehetnek a gyerekek egészségére.
  • A tornaruhák közül az egyiknek a címkén szereplő nyersanyag-összetétele nem felelt meg a valóságnak.

A vizsgált termékek listáit itt, itt és itt érheti el.