Melyik áruház fizeti a legjobban a dolgozóit?

2016.08.24. 07:06

Nemrég írtuk meg, hogy az egyre súlyosbodó kiskereskedelmi munkaerőhiány miatt a Lidl már 304 ezer forint fölötti bruttó fizetési ajánlattal keres főpénztárost legalább két boltjába. De vajon ez mennyire átlagos az áruháznál? És mennyit fizet a többi lánc?

Most a céges beszámolók segítségével megnéztük, hogy hozzávetőlegesen mekkora béreket fizettek tavaly az egyes cégek a magyar kiskereskedelmi szektorban. Ebből az derült ki, hogy az Aldi, a Lidl és a Metro becsüli meg leginkább a dolgozóit.

A számok úgy jöttek ki, hogy vettük a cégek 2015-ös bérköltségeit, ezt elosztottuk 12-vel és a cégeknél dolgozók létszámával. Mivel a számviteli szabályok alapján a cégeknek lehetőségük van arra, hogy ne év végén zárják le az elszámolást, az Aldi, a Penny és a Tesco esetében nem pontosan 2015-re vonatkozik a becslés (Aldi: 2014 márciusa és 2015 március közötti időszak, Auchan: 2015 januárja és márciusa közti időszak, Tesco 2015 márciusa és 2016 februárja közti időszak).

 

Az összehasonlításból kimaradtak a magyar cégek, mivel ezek jellemzően franchise rendszerben működnek, ami nagyon megnehezíti, hogy országos viszonylatban becslést adjunk arra, hogy a CBA-nál, a Reálnál, a Coopnál, a G'Robynál és a Mannánál mennyit keresnek a dolgozók átlagosan. (A Figyelő becsléséből tavaly év elején az jött ki, hogy a CBA-nal a legalacsonyabbak a fizetések a magyar kiskerszektorban, de a cikk megjelenése után a cég perrel fenyegette a lapot a módszertanukat vállalhatatlannak titulálva. A Figyelő később azt írta, hogy a magyar tulajdonú áruházak közül egyedül a CBA közelítette meg a külföldi cégek bérszínvonalát).

Szintén nehezíti az összehasonlítást, hogy a multicégeknek sok közvetített dolgozója van, akiknek a bére nem jelenik meg a statisztikákban, illetve azt is jó lenne tudni, hogy különféle munkakörökben mekkora átlagfizetések vannak, de külön erre sincs adat céges lebontásban.

Szinte mindenhol volt béremelés mostanában

Az elérhető statisztikákon túlmenően is szerettünk volna megtudni azt, hogy mennyit keres egy árufeltöltő/pénztáros/boltvezető az egyes cégeknél, ezért megkérdeztük az Aldit, a Spart, a Tescót, a Lidlt, a Penny-t és a CBA-t is erről. Nem minden cégtől kaptunk választ és nem minden kérdésre, de a kapott válaszok alapján az derül ki, hogy az ábra nagyjából jól mutatja az arányokat a piacon.

Azt tudtuk meg, hogy egy Lidlnél a dolgozói árufeltöltői illetve pénztárosi feladatkört betöltő munkavállalói számára az elérhető bruttó havi fizetés 246 ezer 856 forint, amihez további 30 százalék műszakpótlék, 50 százalék vasárnapi pótlék és 100 százalékos munkába járás támogatás (helyi vagy helyközi bérlet) jár, ami összesen további havi bruttó 22 ezer 647 forintot jelent. 

Az Aldi árulfeltöltőinek legmagasabb elérhető bére kicsit alacsonyabb, mint a Lidlnél, 40 órára bruttó 216 500 forint, a pénztárosok pedig 296 300 forintot kereshetnek. Pálinkás Zsolt, a Tesco vezetője egy májusi interjúban azt mondta, egy 40 órában dolgozó árufeltöltő akkor legalább 129 ezer forintot keresett, amit bruttó 140-160 ezer forintra terveztek emelni akkoriban. A cég válasza alapján a Tescónál elérhető legmagasabb havi bér pénztárosként és árufeltöltőként is 175 950 forint. A Tesco válaszából az is kiderül, hogy Pest megyében 165 950, más áruházakban pedig 159 950 a legmagasabb elérhető bruttó a cégnél.

Jobb menedzsernek lenni a Lidlben, mint az Aldiban

A Lidl a boltvezetőknek viszont többet fizet, mint az Aldi: amíg az Aldinál  40 órában bruttó 543 300 forint a legmagasabb elérhető fizetés, addig a Lidlnél 673 856 forint.

A Lidltől azt tudtuk még meg, hogy 2015-ben az üzletekben dolgozó munkatársaik (árufeltöltő, pénztáros, főpénztáros, boltvezető helyettes, boltvezető) átlagbére bruttó havi 253 ezer forint volt. A Lidl az áruházakban és a raktárban dolgozó munkavállalóinak 20 százalékkal emelte a fizetését 2016-ban (ez a dolgozók 90 százalékát érintette).

A CBA kérdésünkre annyit árult el, hogy a CBA franchise rendszerben működő üzletlánc, ami egymástól gazdaságilag független vállalkozásokból épül fel, így azok saját hatáskörben döntenek a fizetésekről. Azt azért elárulták, hogy volt fizetésemelés az utóbbi időben. Ennyit árult el az Auchan is: azt írták, összes összesen mintegy 1,2 milliárd forint értékben emeltek béreket az áruházi munkakörökben tavaly októbertől kezdve.