Az EMMI és a kórházak nem tudják tartani saját határidőiket

2016.08.25. 12:19

Az Állami Számvevőszék Kórházakat érintő utóellenőrzése során megállapította, hogy az EMMI és a kórházak nem igazán tudják betartani a saját intézkedési terveikben foglalt határidőket. Az ÁSZ szerint ez a gyakorlat kockázatot hordoz a kórházak működési pénzügyi egyensúlyi helyzetének helyreállításában és fenntartásában. 

Nem ez volt az első hasonló vizsgálat, az ÁSZ 2013-ban hozta nyilvánosságra az előző, 2009-2012-es időszakra vonatkozó jelentését, ami alapján az érintetteknek - a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet és Szent Imre Egyetemi Oktatókórháznak, a visegrádi Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórháznak, a Keszthelyi Kórháznak, a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórháznak, valamint az EMMI-nek - intézkedési tervet kellett kidolgozniuk a hibák korrigálására. 

Az ÁSZ legújabb vizsgálatában megállapította, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedési tervében meghatározott összesen hat feladat végrehajtásáról nem teljes körűen gondoskodott, két feladatot határidőn túl, egy feladatot részben, egy feladatot nem hajtott végre, két feladat pedig okafogyottá vált.

A kórházak az intézkedési tervükben a működési pénzügyi egyensúlyi helyzetük helyreállítása és fenntartása érdekében határoztak meg eltérő számú feladatokat. Az eredmények elég lehangolók, volt olyan kórház, amely a feladatok közel felét egyáltalán nem hajtotta végre, a maradék nagy részével is kicsúszott a maga által meghatározott időkeretből. Két olyan intézmény is akadt, amely nem vezette megfelelően a jogszabályban előírt nyilvántartást. 

Az ÁSZ a hiányosságok kapcsán felhívta a figyelmet a megtett intézkedések működési folyamatokba való beépülésére és azok folyamatos alkalmazására, valamint a határidőn túl és a részben, illetve egyáltalán nem végrehajtott feladatok kockázataira.