1,4 milliárd forintos luxusjachton látták Mészáros Lőrincet

2016.08.25. 20:41

A horvát partoknál nyaraló Mészáros Lőrincről, Felcsút polgármesteréről közölt felvételeket a Magyar Narancs. A lap birtokába jutott, Zadar közelében készült videón például a gázszerelőből lett milliárdos vállalkozó egy fehér luxusjacht fedélzetére száll fel egy fekete gumicsónakból.

A Mancs szerzője, Németh Dániel azért indult Horvátországba, hogy leellenőrizze, Mészáros csakugyan egy luxushajón tölti-e szabadságát, korábban ugyanis egy horvát portál, a Zadarski.hr számolt be a vállalkozó 700 millió forintos, Ugljan szigetén épült villájáról, valamint egy Zadarban állomásozó, rejtélyes jachtról.

Hamarosan kiderült, hogy a hajó neve Artemy, aminek az útját aztán egy jachtkövető alkalmazással kezdték el követni. A 35,4 méter hosszú luxushajót egyébként 2008-ban építették, 12 vendég és egy 6 fős legénység elszállásolására alkalmas. Több fürdőszobája, tágas nappalija és két étkezője mellett fitneszterme, jakuzzija és külön bárpultja is van. Úgy tudni, a hajót 4,5 millió eurós (azaz kb. 1,4 milliárd forintos) áron hirdetették meg és adták el 2015 decemberében. 

Az applikáció segítségével sikerült beazonosítani azt is, hogy az Artemy éppen ott horgonyozik, ahol a lap egy másik munkatársa nyaral, aki újabb felvételeket készített a neje társaságában pihenő, egyébként Horvátországban is terjeszkedő Mészárosról. A Mancs kalkulációi szerint egyébként az Artemy dízelköltsége csak a 12 órás Dubrovnik – Bar – Dubrovnik útvonalon mintegy 1,4 millió forint lehetett.

Egy hiteles irat szerint a jacht a máltai bejegyzésű L&L Charter Ltd. tulajdonában van, amelyet tavaly decemberben 1200 euró tőkével alapított egy ugyancsak máltai cég, a PKF Fiduciaries International Ltd., amelynek tulajdonosai bizonyos George és Marianne Mangion máltai állampolgárságú magánszemélyek. Ezen túl az L&L Charter ügyvezetését és jogi képviseletét is egy olyan cég látja el, amelynek egyedüli tulajdonosa Marianne Mangion.

A Mancs úgy tudja, a PKF a magyar piacon is  jelen van, a magyarországi cég, a PKF Könyvvizsgáló Kft. ráadásul több áttételen keresztül részben éppen Mangionék tulajdonában áll, akik egy működésképtelenné vált kaszinócég miatt, amelynek működéséért ők voltak felelősek, már megégették magukat, és egyiküknek bíróság elé kellett állnia.

A lap szerint elsőre arra lehetne gondolni, hogy Mészáros valószínűleg bérelhette a hajót, amit azonban a papírok szerint ún. pleasure yachtként vettek nyilvántartásba. Ez azt jelenti, hogy a máltai szabályozás szerint azt kizárólag a tulajdonosok és a vendégeik használhatnák, kereskedelmi célra nem vehetőek igénybe, tehát elvileg bérbe sem adhatnák.