Sokat bukhatunk egy rossz számlacsomaggal

2016.08.25. 07:12
Egy banknak nehéz lehet eladnia egy olyan számlacsomagot, amelyben a bankszámla mellett kötelező a folyószámlahitel, a megtakarítási számla és a hitelkártya fenntartása is, pluszban még az ügyfélnek kötelező fogadni a marketingcélú megkereséseket is. Vagy egy olyat, ahol 4000, vagy 4800 forintos havidíjat kell fizetni bizonyos szolgáltatásokért úgy, hogy emellett még a tranzakciókért vagy a bankkártyáért is fizetni kell. Pedig ilyeneket is ránk sózhatnak a bankok, ha nem figyelünk. A BankRáció.hu bankszámlacsomag-körképe azoknak szól, akik nem szeretnének pórul járni.

Manapság már egyértelműen a számlacsomagok korát éljük, a klasszikus bankszámlák a „futottak még” kategóriába kényszerültek. A számlacsomagokban a bankok egy sima bankszámlánál többet nyújtanak, például folyószámlahitelt, bankkártyát, megtakarítási számlát, hitelkártyát is a csomag részeként árulnak, melyért együtt kedvezőbb díjat fizetünk, mintha ezeket külön-külön igényeltük volna meg. Minél többet fizetünk a banknak, annál nagyobb a kedvezményt kapunk.

De ezzel lehet nagyot bukni is, ha valami olyat adnak el nekünk, amire nincs is szükségünk.

Hiszen ebben az esetben havonta súlyos ezreket dobálhatunk ki az ablakon.

Az egyik ilyen legkomplexebb számlacsomag a CIB Bank Kártyázó nevű termékcsaládja, amelybe mindent belepakoltak, amit csak lehetett, de cserébe akár 4800 forintos havidíjat is le kell szurkolni érte. A legdrágább csomagban ugyan tényleg sokat spórolhatunk azzal, hogy külön éves díj nélküli arany presztízsű, folyószámlához kapcsolódó bankkártyát és hitelkártyát kapunk díjmentes asszisztenciával és utasbiztosítással, továbbá még folyószámlahitelt és devizaszámlát is, de valószínűleg kevés ügyfélnek kell egy ilyen tudású svájci bicska.

Azt a CIB is hangsúlyozza, hogy a Kártyázó nem jó mindenkinek, ők elsősorban azokat szeretnék elérni vele, akik sokat vásárolnak a bankkártyájukkal. Ennél a csomagnál ugyanis kizárólag a bankkártyás vásárlások darabszáma csökkenti a havidíjat, amely havi 30 darab vásárlással már 420 és 1680 forint közötti összegre csökkenthető. A csomag havidíján felül azonban még pluszban meg kell fizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket az átutalás és csoportos beszedés után.

14 oldalas hirdetményéből 2 oldalon keresztül sorolja a JÓLJÁRÓ csomag bonyolult feltételeit a Budapest Bank. A csomag folyószámlát, folyószámlahitelt, megtakarítási számlát és hitelkártyát is tartalmaz, melyeket kötelezően fent kell tartania az ügyfélnek és kötelező fogadni a bank marketingcélú megkereséseit is.

Cserébe azok az ügyfelek, akik például 30 ezret tankolnak a kártyájukkal, 45 ezerért élelmiszert vásárolnak, egyéb vásárlásra pedig 20 ezret költenek, továbbá havi átlagban bő 8 ezer forintot még félre is tesznek a bankba, havi átlagban kicsit több, mint 500 forintot takarítanak meg - bár az első évben a bevezetési kedvezmények miatt ez az összeg havonta 3200 forint. Talán ezzel lehet eladni ezt a csomagot, de vajon mit érez majd az ügyfél a második évben? (Szerencsére akadnak átláthatóbb ajánlatok is a BankRáció.hu bankszámla kalkulátorában.)

A Raiffeisen Bank DíjNullázó Plusz Számlája például azt hirdeti, hogy havonta 100 ezer forintig az eseti internetes átutalások díjmentesek, ezen kívül korlátlanul ingyenes a bankkártyás vásárlás és a csoportos beszedés is. A havidíj 1984 forint, de teljesen lenullázható havonta 150 ezer forint beérkező átutalással. Szintén a Raiffeisen találmánya a hasonló Aktivitás 2.0 Számla, ahol a számlavezetési díj havi minimum 50 ezer forintos forgalommal nullázható le.

Az OTP Simple Kártya szolgáltatáscsomagja is az átlátható csomagok közé tartozik, mivel az igénybe vett szolgáltatásokat az ügyfél saját maga alakíthatja. Mindemellett az első évben az OTP Simple MCO PayPass kártya éves díja is nulla forint, továbbá 0 ft a szolgáltatáscsomag havidíja is, ha 35 éves korig a minimálbért elérő havi jövedelem érkezik a számlára, afelett pedig 150 ezer forintot elérő. A számlacsomagban elsőként jelent meg olyan bankolási lehetőség, mellyel mindenki testre szabhatja a szolgáltatáscsomag díjait, így csak azért fizet díjat, amit ki is használ. A 2 ATM csomagban havi két alkalommal OTP-s ATM-ből teljesen ingyenes a készpénzfelvétel 348 forintért, 596 forintért pedig már 5 készpénzfelvételt kapunk 5 ATM csomag néven (törvényileg meghatározottakon felül).

Havi 8 SMS-től már megéri választani az OTP Simple sms csomagot havi 298 forintért, hiszen a bankszámlán történt pénzmozgásokról küldött SMS értesítések korlátlan számban benne vannak a csomagban. Akik aktívan használják bankszámlájukat és nem akarnak a banki költségeikkel foglalkozni választhatják fix díjért a széles körű banki szolgáltatásokat tartalmazó All-in csomagot, amit most az akciós időszakban 2016. október 31-ig havi 749 forintért vehetnek igénybe.

A csomag tartalmaz a törvényileg meghatározottakon felül 2 ingyenes OTP ATM készpénz felvételt, 250 ezer forintig díjmentes net- és mobilbankon keresztül végzett valamennyi belföldi átutalást és csoportos beszedést, korlátlan számú SMS értesítést a számlán történt pénzmozgásokról, sőt még a bankkártya éves díját is elengedik évi 600 ezer forintot elérő bankkártyás vásárlás esetén. A fenti csomagokat bármikor igényelhetjük vagy leállíthatjuk az OTP netbankon keresztül is és így a többi számlacsomaghoz képest nem kell minden hónapban fixen magas díjat fizetni, csak azért kell fizetni, amit valóban használni kívánunk.

A K&H Bank többször megújított számlacsomagjainak mindegyike tartalmaz egy első évben ingyenes bankkártyát, ingyenes bankkártyás vásárlást és csomagtól függően 2-2, 3-3 vagy 5-5 számú olyan elektronikus átutalást, csoportos beszedést és saját ATM készpénzfelvételt, melynél csak az állami pénzügyi tranzakciós illetéket kell megfizetni. A csomagok 650, 900 vagy 1500 forintos havidíja meghatározott havi jóváírással vagy meghatározott megtakarítási állománnyal felezhető, mindkét feltétel teljesítésével pedig le is nullázható.

Az FHB Bank a család bankjának hívja magát, ennek megfelelően FHB Díjcsökkentő Családi Csomag néven olyan ajánlatot nyújt már két fő családi összetartozása esetén, mellyel nem csak féláron vezeti a tetszőlegesen kiválasztott FHB bankszámlákat a család tagjai számára, de kedvezményes a családon belüli bankszámlák közötti átutalások díja is. Havonta az első két-két eseti és állandó forint átutalásért családon belül csak a pénzügyi tranzakciós illeték 3 ezrelékes díját kell megfizetni, a havi 2-2 tranzakción felül pedig az illeték mellett további 53 forintot tranzakciónként.

Ikon számlacsomagnak hívja az UniCredit Bank azt az ajánlatát, amelyben minden elektronikus átutalás, csoportos beszedés, belföldi ATM készpénzfelvétel, bankkártyás vásárlás és SMS értesítés díjmentes, sőt pénzügyi tranzakciós illetéktől is mentes, mindössze a bankkártyáért kell egy 2900 forintos éves díjat fizetni (az első évben az is ingyenes).

A számlacsomagért viszont le kell szurkolni havi 4 ezer forintot, bár ebből 2 ezer forintot minden hónapban visszakap az ügyfél, ha havi 400 ezer forintos jóváírása vagy 5 millió forintos, folyamatosan a banknál tartott megtakarítási állománya van. Amennyiben pedig a megtakarítási állomány eléri a 30 millió forintot, akkor ezt a 2 ezer forintot sem kell megfizetni.

Vagyis minél kevésbé számít egy tehetősebb ügyfélnek a havi 2 vagy 4 ezer forint, annál kevésbé kell megfizetnie. Ez persze az átlag magyarnak sovány vigasz. Igaz, ez a csomag azok számára is megérheti, akik egész nap a gépük vagy a mobiljuk előtt ülnek és sokat utalnak, vagy nagyon gyakran vesznek fel készpénzt belföldi automatákból.

Feltételek nélkül szeretnék kedvezményt a bankszámlámhoz – hirdeti az Erste Bank az egyedüliként választható EgySzámláját, pedig az EgySzámla igénylés úgy indul, hogy kétféle feltételrendszerből plusz a kedvezményes csomagokból kell összehozni az eredetileg feltételek nélkül hirdetett kedvezményeket.

Az igénylő választhat, hogy az elektronikus úton benyújtott átutalásért csak a pénzügyi tranzakciós illetéket kívánja-e fizetni, vagy inkább korlátlan kedvezményt szeretne a bankkártyás költései után küldött SMS-ek díjából, esetleg dombornyomású kártyát kér elektronikus áráért, megspékelve egy külföldi utasbiztosítással (az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Ersténél majdnem annyi egy elektronikus bankkártya éves díja, mint máshol egy dombornyomásúé).

Az EgySzámla havi díja attól függ, hogy érkezik-e 150 ezer forint jövedelemátutalás a számlára, vagy az ügyfél költ-e 35 ezer forintot a bankkártyás vásárlásokkal, csoportos beszedésekkel. Ebben az esetben 990 forintról 199 forintra tudja csökkenteni a havidíjat.