Szilvia
5 °C
16 °C

Startupneveldéket hoznak létre nyolc városban 5 milliárd forintból

2016.08.25. 11:25

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nyolc inkubátornak adott szakmai támogatást arra, hogy az ötmilliárd forintos keretösszegű „Innovációs ökoszisztéma építése”  című felhíváson részt vegyenek - írja a Széchenyi Tőkebefektetési Alap blogján.

A GINOP kutatásfejlesztést és innovációt támogató konstrukcióihoz tartozó, ötmilliárd forint keretösszegű pályázat keretében egy pályázó legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amelynek legfeljebb 20 százaléka számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80 százaléka pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó.

Balatonfüreden a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft., Bonyhádon a Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft., Debrecenben az EH Invest Zrt., Győrben a Quantum Leap Innovációs és Iparfejlesztési Kft., Kapolcson a OXO Labs Üzletviteli és Tanácsadó Kft., Miskolcon  a BNL Start Partners Kft., Pécsen a Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt., Szegeden a Creative Accelerator Kft. nyerte el az értékelő bizottság tetszését, a jövőben az ő közreműködésükkel indulhat a startupnevelés a nyolc vidéki városban.

Az inkubátorok feladata, hogy lehetőséget biztosítsanak kezdő vállalkozások részére ötleteik részletes kidolgozásához, megvalósításához. Az innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk dönthetnek a startup projektek kiválasztásáról és a finanszírozás mértékéről. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20 százalékának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24 százalékos arányban – maga is résztulajdonossá válik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?