Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Startupneveldéket hoznak létre nyolc városban 5 milliárd forintból

2016.08.25. 11:25

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nyolc inkubátornak adott szakmai támogatást arra, hogy az ötmilliárd forintos keretösszegű „Innovációs ökoszisztéma építése”  című felhíváson részt vegyenek - írja a Széchenyi Tőkebefektetési Alap blogján.

A GINOP kutatásfejlesztést és innovációt támogató konstrukcióihoz tartozó, ötmilliárd forint keretösszegű pályázat keretében egy pályázó legfeljebb 600 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, amelynek legfeljebb 20 százaléka számolható el a létrejövő inkubátor közvetlen működési költségeire, a támogatás legalább 80 százaléka pedig az inkubátor által kiválasztott startupok finanszírozására fordítandó.

Balatonfüreden a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft., Bonyhádon a Első Közép Európai Hardver Akcelerátor Kft., Debrecenben az EH Invest Zrt., Győrben a Quantum Leap Innovációs és Iparfejlesztési Kft., Kapolcson a OXO Labs Üzletviteli és Tanácsadó Kft., Miskolcon  a BNL Start Partners Kft., Pécsen a Negos Tárgyalási Tanácsadó Zrt., Szegeden a Creative Accelerator Kft. nyerte el az értékelő bizottság tetszését, a jövőben az ő közreműködésükkel indulhat a startupnevelés a nyolc vidéki városban.

Az inkubátorok feladata, hogy lehetőséget biztosítsanak kezdő vállalkozások részére ötleteik részletes kidolgozásához, megvalósításához. Az innovációra alapozott vállalkozások magas befektetői kockázatát az állam megosztja a startupok fejlesztésére szakosodott inkubátorok tulajdonosaival.

Az inkubátorok maguk dönthetnek a startup projektek kiválasztásáról és a finanszírozás mértékéről. A kiválasztott projektek sikerében az inkubátor közvetlenül érdekelt lesz, hiszen az általa megítélt támogatás 20 százalékának megfelelő forrást kell befektetnie a vállalkozásokba. Az inkubációs folyamat során sorozatos befektetéseivel az inkubátor – legfeljebb 24 százalékos arányban – maga is résztulajdonossá válik.  • Vennék
  • Hírek