Erzsébet
1 °C
4 °C

WTO: Jogtalanul tiltották ki az európai disznót az oroszok

2016.08.25. 16:35

Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium a WTO aktuális döntésére hivatkozva. Az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni a Kereskedelmi Világszervezet ítélete ellen. 

Oroszország 2014 elején tiltotta meg az Európai Unióból származó élő sertések, friss disznóhús és az abból készült termékek bevitelét az orosz-fehérorosz-kazah vámunió teljes területére, amely később még Örményországgal és Kirgizisztánnal is bővült. Az oroszok embargó miatt az uniós kivitel 25 százalékkal csökkent, amit a magyar sertéságazat is megsínylett

 Az intézkedés hátterében az afrikai sertéspestisnek az EU Fehéroroszországgal határos területein történt szórványos előfordulása állt. Az ügyben érintett termékek többségének kereskedelme -  az uniós mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozóan politikai okokból elrendelt tilalom miatt - továbbra is korlátozott. A WTO vitarendezési eljárásában azt állapította meg, hogy az orosz intézkedés nem a vonatkozó nemzetközi normákon alapul:

  • Sérti a WTO állat- és növény-egészségügyi intézkedések alkalmazásáról szóló, úgynevezett SPS megállapodását.
  • Nem veszi figyelembe a regionalizáció elvét, amelyet állategészségügyi szempontból aggályos esetekben alkalmazni kell.

A testület jelentése ellen 60 napon belül lehet fellebbezni, ha ez nem történik meg, Oroszország köteles eleget tenni az ajánlásnak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?