Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

WTO: Jogtalanul tiltották ki az európai disznót az oroszok

2016.08.25. 16:35

Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium a WTO aktuális döntésére hivatkozva. Az oroszoknak hatvan napjuk van fellebbezni a Kereskedelmi Világszervezet ítélete ellen. 

Oroszország 2014 elején tiltotta meg az Európai Unióból származó élő sertések, friss disznóhús és az abból készült termékek bevitelét az orosz-fehérorosz-kazah vámunió teljes területére, amely később még Örményországgal és Kirgizisztánnal is bővült. Az oroszok embargó miatt az uniós kivitel 25 százalékkal csökkent, amit a magyar sertéságazat is megsínylett

 Az intézkedés hátterében az afrikai sertéspestisnek az EU Fehéroroszországgal határos területein történt szórványos előfordulása állt. Az ügyben érintett termékek többségének kereskedelme -  az uniós mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozóan politikai okokból elrendelt tilalom miatt - továbbra is korlátozott. A WTO vitarendezési eljárásában azt állapította meg, hogy az orosz intézkedés nem a vonatkozó nemzetközi normákon alapul:

  • Sérti a WTO állat- és növény-egészségügyi intézkedések alkalmazásáról szóló, úgynevezett SPS megállapodását.
  • Nem veszi figyelembe a regionalizáció elvét, amelyet állategészségügyi szempontból aggályos esetekben alkalmazni kell.

A testület jelentése ellen 60 napon belül lehet fellebbezni, ha ez nem történik meg, Oroszország köteles eleget tenni az ajánlásnak.