Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

1,3 milliárd dollárt bukott az Uber fél év alatt

2016.08.26. 10:21

Közel 1,3 milliárd dolláros bukóban zárta az idei első fél évét az Uber - írja a Bloomberg. A részvényesi videókonferencián elhangzott információk szerint az első negyedévben 520 millió, míg a másodikban 750 millió volt a veszteség. 

A pénzügyi nehézségek okaként a sofőröknek juttatott támogatásokat jelölte meg Gautam Gupta, a cég pénzügyi vezetője. A rossz teljesítményben biztosan közrejátszik a folyamatos terjeszkedési kényszer, és a harc a feltörekvő versenytársakkal a piaci részesedésért. Még az USA-ban is, ahol az Uber a piac 84-87 százalékát lefedi, kemény verseny zajlik a konkurens Lyfttel, és bár az Uber itt az első negyedévben még pozitív mérleggel zárt, a másodikra már veszteséges lett. 

A cég árbevétele egyébként 18 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban, de ez nem volt elég a kiadások fedezésére. Az Uber hét éves története során már összesen 4 milliárd dollár veszteséget termelt, ami a maga nemében rekordnak számít. Már 2015-ben is durván sokat buktak, 2 milliárd dolláros éves veszteségükkel megelőzték a korábbi csúcstartó Amazont azon cégek között, amelyek veszteséges működés mellett képesek növelni piaci értéküket. 

A pozitív oldalra kerül ugyanakkor, hogy az Ubernek van 8 milliárd dollárja bankban, és piaci hírek szerint 1 milliárd dollárt kap a kínai konkurens Diditől, akinek hosszú háborúskodás után eladta kínai részlegét. 

A legfrissebb becslések szerint a cég 69 milliárd dollárt ér, de akadnak piaci elemzők, akik nem túl optimisták ezzel kapcsolatban. Aswath Damodarad a New York University legendás közgazdásza szerint nem találunk még egy olyan technológiai céget, amely ennyi pénzt égetne el, ráadásul ilyen gyorsan, és az Uber messze túlértékelt - írja a Portfolio.