Google vs. híroldalak: fordulhat a kocka Európában

2016.08.26. 12:00 Módosítva: 2016.08.26. 12:02

Az Európai Bizottság legújabb javaslata szerint az európai híroldalaknak jogot kellene adni arra, hogy díjakat követelhessenek a Facebookról, a Google-től és más keresőmotoroktól, ha azok megjelenítik a cikkeiket - írja a Guardian. 

A lépéssel a tartalomgyártók kiszolgáltatottságán enyhítenének az európai szabályozók. A híroldalak "exkluzív jogot" kapnának arra, hogy a tartalmukat más is átvegye, vagyis például a Google Newsnak meg kellene egyeznie a híroldalakkal, hogy a cikkeket milyen feltételek mellett jeleníthet meg. Az előterjesztés szerint a szabályra azért lenne szükség, mert a Google, Facebook és társaik jelenleg aránytalanul erős alkupozícióban vannak a médiacégekhez képest.

A javaslat gyange pontja az lehet, ha rosszul vezetik be a szabályokat, akkor sérülhet a sajtószabadság. Másrészt korábban Spanyolországban és Németországban is próbálkoztak hasonlóval, de mindkét esetben a kiadók sínylették meg a lépést:  a spanyoloknál a Google megszüntette a Google Newst, a németeknél pedig sokan inkább felhagytak a díjak beszedésével, mert hatalmasat csökkent az olvasottságuk.  • Tippek
  • Árfolyam