11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26. ÉLŐ
Argentína 0
Mexikó 0

A német gazdasági miniszter szerint elbukott a TTIP

2016.08.28. 14:45 Módosítva: 2016.08.28. 17:50

Sigmar Gabriel, Németország gazdasági minisztere vasárnap azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) tárgyalásai kudarcba fulladtak - írja a Reuters. 

A német gazdasági miniszter vasárnap este fog a részletesebben beszámolni a történtekről a ZDF televízión, ennek az interjúnak a kiszivárgott leiratából derül ki, mit gondol Gabriel a történtekről:

Az USA-val folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak, mert az európaiak nem akarták alárendelni magukat az amerikai követeléseknek. 

A tárgyalások nehézkes mivoltát a miniszter szerint jól érzékelteti, hogy az eddigi 14 megbeszélés során a TTIP 27 fejezetéből egyetlen egyet illetően sem sikerült megegyezni. "Véleményem szerint az alkudozás de facto elbukott, de ezt senki sem vallja be" - mondta.

A TTIP-ről - amiről itt és itt írtunk bővebben - már három éve folyik az egyezkedés, és ez idő alatt egyre több jel utalt arra, hogy a megállapodás egyáltalán nem, vagy csak alaposan megnyirbálva kerülhet elfogadásra, ugyanis egyik fél sem hajlandó feladni a számára kedvező pozíciókat. Az alkudozást idén kellett volna lezárni, de a jelek szerint erre nem sok esély van. 

Gabriel egyébként arról is beszélt vasárnap, hogy Törökország belátható időn belül nem lesz az EU tagja. "Még ha nagyon optimisták is vagyunk politikai karrieremmel kapcsolatban, biztosan nem fogom már látni, hogy a törökök EU-taggá váljanak. Amilyen állapotban vagyunk, egy városállamot sem tudnánk felvenni" - fogalmazott. A legfőbb probléma szerinte, hogy Törökország túl nagy, egy 79 milliós országot nem bírna még el az unió.

Az alkancellár szerint a csatlakozás helyett Törökország inkább egy "átformált EU külső körében lehet partner", azaz valamiféle új, a tagság és a most érvényben lévő vámunió közti konstrukcióban fűzhetik szorosabbra Ankara és Európa kapcsolatát.  • Hírek
  • Bankszámla