Ilona
17 °C
33 °C

Nekimegy az árubemutatóknak az MNB

2016.08.31. 11:01

A jegybankhoz az utóbbi időben több olyan ügyféljelzés érkezett, miszerint egyes árubemutatókon – a jogszabályi tilalom ellenére – áruhitellel is kínáltak megvételre termékeket. A jegybank vizsgálja ezeket az eseteket, és fel fog lépni a jogsértő vállalkozásokkal szemben – közölte a pénzügyi felügyeleti szerepet is betöltő Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB a közleményben emlékeztet, hogy a hitelintézeti törvény 2015 decemberétől tiltja az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során a hitel- vagy kölcsönközvetítést. A szigorításra azért volt szükség, mert az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki.

Az MNB  kiemelten vizsgálja ezt a területet, és továbbra is számít minden fogyasztó jelzésére, aki árubemutatón pénzügyi szolgáltatásnyújtást tapasztal. 

Vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha

  • az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg,
  • és az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki.
  • Felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutatóhoz kapcsolódó termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg.
  • A jegybank nem tartja elfogadhatónak a tiltó rendelkezések megkerülését célzó olyan gyakorlatot sem, ahol a vállalkozás fizikailag vagy időben választja el a termékértékesítést és a hitelnyújtást, vagy ennek látszatát kívánja kelteni.

Az árubemutatók kockázatairól további hasznos információk találhatóak az MNB honlapjának fogyasztóvédelmi aloldalán.