16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Idén már 6,5 milliárdot költött el a magyar olimpiai pályázatért felelős cég

2016.09.02. 08:38 Módosítva: 2016.09.02. 08:38

A magyar olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. 17,2 millióért bérli a Magyar Nemzeti Bank által 2014-ben megvásárolt Eiffel Palace-ban található irodáját – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a cég a Népszabadság rendelkezésére bocsátott.

A fele-fele részben a Magyar Olimpiai Bizottság és a fővárosi önkormányzat tulajdonolta részvénytársaság több mint százezer forintot akart elkérni a laptól szerződéseinek közérdekű adataiért cserébe. Csak azután adta ki azokat térítésmentesen, hogy az adatvédelmi hatóság határozatában előírta az információk közzétételét.

A cég az Eiffel Palace-beli iroda mellett csaknem 140 millió forintot fizet a Kafex Ingatlanberuházó és Hasznosító Kft.-nek egy II. kerületi iroda és a hozzá tartozó parkoló bérléséért, de ezen kívül sem szégyenlősek, ha pénzköltésről van szó: idén év elején alakultak, de már 6 milliárd 579 millió forintot fizettek ki különféle munkákért.

És ez az összeg nem tartalmazza például azt a 480+240 millió forintot, amelyet a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég kapott a kormány által megrendelt olimpiai hatástanulmányért és egyéb munkákért, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság költéseit sem. A Budapest 2024 költségvetése 9,5 milliárd forint erre az évre, ami pláne annak tükrében súlyos összeg, hogy a magyarok több mint fele nem is akar olimpiát. 

A zrt. szerződései között a legnagyobb tétel az az 5 milliárd 155 millió forint, amelyet az olimpiai hatástanulmányt készítő PwC, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA és M-Integrated Solution Ltd. (egy londoni kommunikációs ügynökség) kapott a pályázat benyújtásával összefüggő tanácsaiért. A napokban viszont az is kiderült, hogy a bő másfél évre szóló szerződést módosították, a konzorcium megbízási díját 607 millió forinttal megemelték.

A második legnagyobb tétel, 900 millió forint az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a cégéhez, a Humán Telex Kft.-hez ment, ami a Media Insight Médiaügynökség Kft.-vel közösen dolgozik a Budapest 2024-nek. A harmadik legnagyobb összeg, százmillió forint a Siegler Ügyvédi Iroda/Weil, Gotshal & Manges LLP-nek jutott cégjogi tanácsadásért és képviseletért. Ezt az ügyvédi irodát onnan is ismerhetjük, hogy magyarországi részlegének ügyvezető partnere David Dederick, annak az Yvonne Dedericknek a férje, aki a tulajdonosok egyikeként Andy Vajnának adta tovább a TV2-t.   • Tippek
  • Hírek