Írország fellebbez az Apple büntetése miatt

2016.09.02. 17:18

Fellebbezni fog az ír kormány az Európai Bizottság keddi döntése miatt, amelyben 13 milliárd eurós büntetést szabott ki az Apple-re - írja a BBC. A bizottság azért büntette meg az amerikai techóriást, mert a cég a testület szerint adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kap az ír államtól és elkerüli az adófizetést. Ha a döntés jogerőre lép, az Apple-nek minden kedvezményt kamatostul kell visszafizetniük az íreknek.

A 13 milliárd euró az ír egészségügy teljes költségvetését fedezni tudná egy évben, az Apple 2015-ös nyereségének pedig a 27 százalékát jelenti. Az ír kormánynak viszont, úgy tűnik, nem kell ez a pénz, mert már a döntés előtt is tiltakozott az ellen, hogy tiltott állami támogatás lenne az Apple-nek és még számos amerikai cégnek nyújtott adókedvezménye, most pedig hivatalosan is nekimennek a döntésnek. Ez az írek részéről érthető, hiszen az ország rettenetesen jól jár azzal, hogy adóparadicsomként magához csalogatja az Apple-hez hasonló multicégek profitközpontjait. Ezeknek a cégeknek, és így az adómegállapodásoknak köszönhetően tavaly 26 százalékkal nőtt az ír GDP

Az Európai Bizottság döntését Tim Cook, az Apple vezetője korábban őrjítő politikai döntésnek nevezte, ami szerinte biztosan nem fog jogerőre emelkedni, mert a fellebbezésen el fog bukni.