Szinte biztos, hogy csúszni fog az online kasszák kiterjesztése

2016.09.02. 11:53

Óriási késésben vannak az online pénztárgép beszerzésében a vállalkozók, akiket újonnan köteleztek erre – derül ki a NAV adataiból, amiket a Világgazdaság kérdésére adtak ki. Nagyon úgy tűnik, hogy nem fog sikerülni az október 1-jei határidő betartása.

Az autó- és motorszervizek, a tisztítási szolgáltatók, a plasztikai sebészetek és a táncterem- vagy diszkóüzemeltetők eddig összesen 1515 olyan üzembehelyezési kódot igényeltek, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének. A hatóság szerint 18 ezer vállalkozás érintett, ami azt jelenti: a bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk tett lépéseket az online pénztárgép beszerzése érdekében.

A másik probléma, ami megakasztja a folyamatot, a szükséges szerkezetek hiánya: egyszerűen nem lehet még kapni olyan online kasszát, ami megfelelne az új előírásoknak. Ebben az ügyben a szereplők egymásra mutogatnak: a forgalmazók szerint a NAV bocsátotta későn rendelkezésre azokat az előírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy a piaci szereplők késlekednek.

Mindenesetre ilyen körülmények között erősen kétséges, hogy kerülhet-e a törvényben meghatározott október 1-jei időpontig minden szükséges helyre online kassza. A Vg számításai szerint ha ma megkapná az engedélyt az első fejlesztés (és pont ezekből a gépekből lenne is 18-20 ezer egyből a raktáron), akkor is napi 900 kasszát, vagyis 10 órás munkanapokkal számolva is óránként 90 gépet kellene kiszórni a vállalkozásokhoz.

Miután a gépek eladása nem öt perc – a beüzemelés, megszemélyesítés és regisztráció meg a betanítás miatt egy mobiltelefon eladásának idejével minimum számolni kell –, ehhez hatalmas disztribúciós hálózatra volna szükség, de ez jelenleg nem áll rendelkezésre. Az érintett kör annyit tehet, hogy igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa a NAV felé, minden tőle telhetőt megtett.