A kávézók többet adóznak, mint az Apple

2016.09.03. 12:41

Minden bécsi kávézó és minden virslis stand több adót fizet arányaiban Ausztriában, mint egy multinacionális vállalat - mondta Christian Kern osztrák kancellár a Der Standardnak, írja a BBC.

Kern szerint ez így van a Starbucks, az Amazon, és az összes többi multicég esetében. Kern arról is beszélt, hogy a társasági adó szintjében egymás alá licitáló EU-tagállamok az unió alapvető struktúráját zilálják szét. "Amit Írország, Hollandia, Luxemburg és Málta csinál, az minden más uniós tagállam iránti szolidaritást nélkülöz" - mondta.

Kern helyesnek nevezte az Európai Bizottság döntését, ami alapján 13 milliárd euróra bírságolták az Apple-t. A bizottság azért büntette meg az amerikai techóriást, mert a cég a testület szerint adókedvezmények formájában tiltott állami támogatást kap az ír államtól és elkerüli az adófizetést. Ha a döntés jogerőre lép, az Apple-nek minden kedvezményt kamatostul kell visszafizetniük az íreknek.

Kern arról is beszélt, hogy a Facebooknak és a Google-nek is több mint 100 millió eurós forgalma van Ausztriában. "Letarolják a hirdetési piacot, de reklámadót és társasági adót sem fizetnek Ausztriában" - mondta (a kormány egyébként Magyarországon is próbálkozik a Google és a Facebook megadóztatásával, erről itt írtunk részletesebben).

Az ír kormány fellebbezni fog az Európai Bizottság keddi döntése miatt, mert Írország jelenleg elég jól jár azzal, hogy a multik az országba viszik a profitjukat és ott adóznak más országokhoz képest arányaiban kevesebbet, de Írország szempontjából elég sokat. Az Európai Bizottság döntését Tim Cook, az Apple vezetője korábban őrjítő politikai döntésnek nevezte, ami szerinte biztosan nem fog jogerőre emelkedni, mert a fellebbezésen el fog bukni.

A Európai Bizottság nem csak az Apple-t pécézte ki, más amerikai cégek ellen is folynak hasonló eljárások, tavaly a Starbucks és a Fiat ügyében született elmarasztaló döntés. A techszektorban is kényesen ügyel a Bizottság az egyenlő verseny fenntartására, a  Google ellen  például már hosszú évek óta több párhuzamos vizsgálat folyik, nekik egy májusi döntés szerint 3 milliárd eurót kellene fizetniük.