17 milliárdos ingatlant vettek az MNB-alapítványok a Váci úton

2016.09.05. 12:38 Módosítva: 2016.09.05. 14:26

A Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. megvásárolta a Váci út 160-168. szám alatt található, három telekből álló területet 55,2 millió euróért (17,1 milliárd forint) - írja az MTI az Optima Zrt. vezérigazgatójának hétfői sajtótájékoztatója alapján.

Fekete Zoltán szerint az alapítványok tulajdonába olyan ingatlanok kerülnek, amelyek elhelyezkedésük miatt hosszú távon kiváló befektetési lehetőséget nyújtanak. A mintegy 7 és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren iroda, kereskedelmi terület, valamint lakások építhetőek. A fejlesztési projektnek köszönhetően Budapest is vonzó pénzügyi központtá válhat, mondta a vezérigazgató, és hozzátette:

Az Optima azt szeretné elérni, hogy több olyan pénzügyi profilú cég helyezze ide át székhelyét, amelyek a brexit hatására új európai központot keresnek.

Az elképzelések szerint az új negyedben 150 ezer négyzetméter iroda mellett üzletek, szolgáltatói bázisok, lakások, új, revitalizált közterek és parkok is helyet kapnak majd.

Az Optima Befektetési Zrt. a három telekből álló ingatlant hazai magánbefektetők kezében lévő két cégtől, a Redimmocorp. Zrt.-től és a Soinginvest Zrt.-től vásárolta meg a múlt héten, a vételárat is kifizették már. A vezérigazgató elmondta: egyelőre nem lehet megmondani, hogy lesz-e közbeszerzési eljárás az ingatlanfejlesztés során, mivel még folyik a tervezés.

Az újabb ingatlanvásárlás része annak a folyamatnak, melynek során az Optima az alapítványok vagyonának egyre nagyobb részét helyezi át állampapírokból ingatlanokba. Az MNB és alapítványai már egy rakás nagy értékű ingatlant, köztük több műemléket halmoztak fel, az övéké többek között az Eiffel Palace irodaház, a Postapalota, a régi budai városháza és az Ybl vízház.

A sokmilliárdos ingatlanfelhalmozást sok kritika érte már, de Matolcsy György jegybankelnök szerint  ők csak a közvagyont gyarapítják. Az  alapítványok állampapír-állománya az ingatlanvásárlási folyamat hatására az eredeti több mint 200 milliárdról 155,27 milliárd forintra csökkent, ezzel szemben az ingatlanoké 6,8 milliárdról 70,78 milliárdra nőtt.

A korábban megvásárolt Széll Kálmán téri Postapalotához - amely Buda Palota néven újul meg - és a mostani fejlesztésekhez összesen 120-130 millió eurós hitelt vehetnek fel piaci alapon Fekete Zoltán elmondása szerint, és a finananszírozó konzorciumban olyan bankok is résztvehetnek majd, amelyek eddig még nem tevékenykedtek Magyarországon.