Olivér
4 °C
8 °C

400 ezres kezdő fizetésért is alig lehet informatikust fogni

2016.09.05. 07:40

Habár szakmabeli felmérések szerint a magyar informatikai munkaerőpiacról tavaly 22 ezer ember hiányzott, és ez a szám azóta vélhetően tovább növekedett, mégis alig ötezren jelentkeztek első helyen idén a mérnökinformatikus és a programtervező informatikus (szoftverfejlesztő) egyetemi szakokra – írja a Világgazdaság.

Pedig a munkaerőhiány alaposan feltornázta a béreket:

  • A Hays idei felmérése szerint tavaly átlag 8-10 százalékkal emelkedtek a fizetések az ágazatban, amely a bankszektor után már eddig is a legmagasabb jövedelmeket kínálta.
  • A cégek egymás elől vadásszák le nemcsak a tapasztalt szakembereket, de már a friss diplomás kezdőkért is sorban állnak.
  • A szoftverfejlesztőknél már a junior pozícióban jellemzően bruttó 410 ezer forint körül alakulnak a bérek,
  • a ranglétrán feljebb lépegetve már 600–900 ezer között mozognak az összegek,
  • a vezető állásokban pedig jellemzően havi 1,1 milliót lehet keresni.
  • A fejvadászcégek szerint még ennél is valamivel többet ki tudnak harcolni a keresett programnyelveken, például Javában programozó fejlesztők.

A fő probléma tehát az, hogy a  magas fizetések és a jó elhelyezkedési esélyek ellenére a fiatalok többségét nem vonzza az informatikai pálya.

  • Az informatikai szakokra jelentkezők száma 2001 és 2014 között kétharmadára csökkent (15 ezerről 10 ezerre).
  • Az első helyre jelentkező összes felvételizőknek mintegy 6-8 százaléka választja az informatikát – Délkelet-Ázsiában mintegy 80 százalék ez az arány.
  • A felvettek száma hasonlóan, 38 százalékkal apadt (8600-ról 5300-ra).
  • Ráadásul óriási, 52 százalékos a lemorzsolódás: a többség a második évfolyamon hagyja el a felsőoktatási intézményt, mivel úgy gondolja, hogy nem éri meg befejezni.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a mostani felvételi számok háromszorosára lenne szükség ahhoz, hogy kezelni tudják a munkaerőhiányt, az üres informatikai pozíciók betöltése pedig a multiplikátorhatásokkal együtt összesen 72 ezer új munkahelyet teremthetne a gazdaságban.

Az IVSZ szerint a magas iskolai lemorzsolódáshoz az is hozzájárul, hogy a tananyag és az egyetemi eszközállomány elavult, hiszen 2011 óta eszközbeszerzési tilalom van érvényben. Ugyanakkor a felsőoktatási rendszer hibáit orvosolandó – illetve az ebben rejlő üzleti lehetőségeket kihasználandó – egyes magáncégek programozási gyorstalpalókon kezdtek el informatikusokat képezni, ahogy arról korábban részletesen is írtunk.

Ez utóbbi azonban egyelőre nem tudja csillapítani a munkaerőhiányt, ezért a szektor vállalatai kénytelenek egyre több pénzt és energiát fektetni az informatikusok toborzásába. A Szegeden és Debrecenben az idén 3,6 milliárd forintos bővítést végrehajtó amerikai szoftverfejlesztő, az EPAM Systems például saját képzési programokat indít, a Magyar Telekom pedig folytatja „Legyél te is informatikus!” programját, amely során a vállalatcsoport önkéntesei járják az iskolákat, hogy bemutassák a hivatásban rejlő karrierlehetőségeket – írja a Világgazdaság. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?