Ezek most a legolcsóbb diákszámlák

2016.09.06. 10:50

Minden év őszén új korcsoport éri el a 14 éves diákok körét, a Bankráció összeszedte, melyik bank mit ajánl: eszerint akár 6-8 ezer forintot is elkérnek a bankok a junior ügyfelektől évente.

Érdemes olyan diákszámlát választani, ami különféle feltételek teljesítése nélkül is olcsó. Lehetőleg ne legyen bankkártya éves díj vagy havi számlavezetési díj vagy egyéb fix költség. Ez azért fontos, mert ha nincs pénz a számlán, akkor a fix költségek miatt mínuszba fordulna az egyenleg, és a bank pár hónap elteltével felmondaná a számlát.

Vegyük azt az esetet, hogy 20 ezer forint a havonta bejövő pénz, és a felét bankkártyával levásároljuk, másik felét pedig készpénzben felvesszük, jellemzően mindegyik bank felszámít több ezer forintos költséget. (A Bankráció kalkulátorában más bankszámla és bankkártya használati szokásokkal is lehet számolni, ekkor más eredmények jöhetnek ki.)

Az OTP Banknál több fiatal ügyfél van, mint bármelyik más banknál. A Junior márkanév alatt még a kilencvenes években elindított termékcsalád ma is elég vonzó, 18 év alatt ingyenes a számlavezetés és a bankkártya, illetve 10-10 százalék kedvezmény jár a Dockyard üzleteiben és a Katedra Nyelviskolában.

Ezen kívül új számlanyitásért szeptember végéig még extra ajándékokat is adnak. Az SMS-értesítő szolgáltatások kedvezményes csomagokban vehetők igénybe. A havidíj-mentes Junior Light-tal valamennyi OTPdirekt nevű elektronikus szolgáltatás szintén havidíj-mentes, de az SMS-ekért fizetni kell. A mobiltelefonos Kontroll szolgáltatások mindkét csomagban havidíj-mentesek.

A K&H Bank Trambulinnál szintén ingyenes a számlavezetés 18 éves kor alatt, a bankkártyáért viszont fizetni kell fizetni, amelynek éves díja 632 forint, de ezt csak a második évtől kell kifizetni. 18 éves kor felett a számlavezetés díja 66 forint havonta. A K&H Banknál semmilyen további elektronikus szolgáltatásért (internetbank, mobilbank, SMS szolgáltatás) nem kell havidíjat fizetni, legalább a következő tanév lejáratáig (egészen pontosan 2017. június 30-ig).

Egy nem túl ismert osztrák bank, az Oberbank következik a sorban legolcsóbb diákszámlával. A bank 26 éves korig érvényes diákigazolvány felmutatásával ingyenes számlavezetést kínál, a bankkártya éves díja pedig 1200 forint (a Maestro kártya az első évben díjmentes). Az érem másik oldala, hogy a kártyás vásárlásért viszont 2 ezrelékes díjat kell fizetni (ez 1000 forintonként 2 forintot jelent) és egy átutalás is legalább 300 forintba kerül még az internetbankon keresztül is.

Ez a számla ezért elsősorban azoknak kedvez, akik csak vásárolnak a kártyájukkal és 16 év felett élnek a törvényi havi két ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével. Bár az Oberbanknál éppen hogy nagyon kedvező egy készpénzfelvétel: a bank saját és a takarékszövetkezetek ATM hálózatában 100 forintba, azon kívül belföldön 250 forintba kerül, ráadásul nem csak a diákoknak, de a felnőtteknek is ugyanennyi, úgyhogy a törvényi havi két ingyenes készpénzfelvétel után sem kell eladósodástól tartani az Oberbanknál.

Az Erste Bank diákoknak kínált EgySzámla ajánlata évi 3980 forintos bankköltség alatt van, díjazása a felnőttekével azonos. Mindössze két dologban tér el attól, de az a jelen cikkben taglalt számításoknak pont kedvez: feltétel nélkül ingyenes a számlavezetés érvényes diákigazolvánnyal 14 és 26 év között, továbbá 1990 forintba kerül a bank Maestro Diák kártyája a második évtől.

Az FHB is rendszeresen biztosít ajándékot az új számlanyitások mellé. Itt 298 forintot kell fizetni a havi számlavezetésért és első évre - amennyiben a számlanyitás után legalább 1000 forint értékben vásárol is vele a birtokosa - kedvezményesen mindössze 807 forintba kerül a Maestro bankkártya, mellyel ingyenes a vásárlás. A második évtől a bankkártya éves díja 4290 forint.

A többi bank ajánlatának elfogadása esetén már mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, mely évente 3-8 ezer forintnyi bankköltséget is jelenthet, viszont a pár tízezer, vagy esetleg még kevesebb havi apanázsból gazdálkodó diákok már vélhetően nem szeretnének ennél többet fizetni.

Korábban az ifjúsági számlák húzótermékek voltak egy banknál, remélve, hogy a fiatal ügyfél majd a diákhitelét, később pedig a lakáshitelét is ott veszi fel, a bankok lenyelték az ingyenesen kínált tranzakciók valódi költségeit. A pénzügyi tranzakciós illeték 2013-as bevezetésével azonban átrendeződött a piac, így az ingyenes ajánlatok elég hamar kikoptak a kínálatból. 2014-ben erre még rátett egy lapáttal a 16 éves kortól törvényileg bevezetett ingyenes készpénzfelvétel, mely után a bankoknál már sehogyan sem akart kijönni a matek, így sok helyen úgy döntöttek, hogy többé nem hajlandók megfinanszírozni a fiatalok bankolási költségeit.

Az illeték és az ingyenes készpénzfelvétel sok extra költséget jelentett a bankoknak: miközben 2013-ig a diákoknak szóló konstrukciók minden banknál elérhetőek voltak, azóta már nem minden nagybanknak van diákoknak szóló ajánlata. Kivonult például erről a területről a CIB Bank, de az Erste is a felnőtteknek kínált EgySzámláját értékesíti ma már a diákok számára, azzal a különbséggel, hogy a havidíj ingyenes, a diákkártya éves díja pedig kedvezményes.