Százmilliárd forint követi Orbán vidéki körútját

D KOS20160826031
2016.09.06. 17:57

Amerre csak Orbán Viktor jár, pénz terem, legalábbis abban a 19 megyei jogú városban, ahol a miniszterelnök a Modern Városok Program keretében járt. A Portfolio.hu figyelt fel egy új kormányrendeletre, amely alapján

akár 102 milliárd forintot is kifizethet a kormány ennek a 19 városnak, rövid időn belül. 

A Modern Városok Program megvalósítását rögzítő kormányrendelet értelmében a kormány létre hoz egy, az EU-s pályázatok elbírálásához hasonlító rendszert, a városok pedig ezen keresztül kaphatják majd meg a megígért fejlesztési pénzeket, amiket részben a magyar költségvetés áll. Ráadásul ugyanezek a városok még százmilliókat kaphatnak majd EU-s forrásokból, mert 100 százalékos előleget is kaphatnak az uniós pályázatokra.

A kormányrendeletben többek között az áll, hogy az MVP programok keretében kiutalt, a költségvetésből finanszírozott összegeket 30 napon belül teljes egészében ki kell fizetni. Ehhez a kormányrendelet szerint a benyújtott projektekről döntenie kell az MVP Bizottságnak, amely után ez a bizottság és az megyei jogú város önkormányzata aláír egy támogatási okiratot. 

A benyújtott terveknél a bizottság 4 kritériumot vizsgál majd: 

  • hogy az előterjesztés összhangban áll-e az együttműködési megállapodásban és a kormányhatározatban foglaltakkal;
  • hogy a leírt tevékenységek és feladatok megvalósíthatók-e az előterjesztésben megjelölt határidőre, annyi pénzből, amennyit az előterjesztő kért;
  • hogy rendelkezésre áll-e a szükséges fedezet;
  • és hogy megvannak-e a szükséges nyilatkozatok.

A Portfolio szerint a gyors pénzosztással azt akarhatja elérni a kormány, hogy minél előbb induljon be a növekedés a kiválasztott 19 megyei jogú városban, ez indokolhatja az amúgy kicsit felesleges szabályt, hogy a pénzeket 30 napon belül utalni kell. Ettől viszont még nem élénkül majd gyorsabban a helyi gazdaság, a projektek kivitelezését és az ehhez szükséges közbeszerzéseket ugyanis ez önmagában még nem gyorsítja fel.