Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kínai potencianövelőt vett? Vigyázzon, veszélyes lehet!

2016.09.07. 12:55

Illegálisan forgalmazott és nem engedélyezett színezéket tartalmazó étrend-kiegészítőt talált célellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A DEVIL STAR néven potencianövelőként árult szerről, illetve az amellé ajándékként adott CALMAG C STAR pezsgőtablettáról van szó.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta mindkét termék forgalomba hozatalát. Továbbá kötelezte a forgalmazót, hogy a készítményeket gyűjtse vissza mind a vásárlóktól, mind a kereskedelemből. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a termékek valamelyikével, az ne fogyassza el és juttassa vissza a forgalmazóhoz.

A hivatal ellenőrei internetes próbavásárlás során vizsgálták meg a potencianövelőként árult étrend-kiegészítőt. A Kínából származó, Csehországban csomagolt és egy szlovák forgalmazó által üzemeltetett weboldalon árult terméket az OGYÉI-nél nem jelentették be, így forgalmazása illegálisnak minősül.

A laboratóriumi vizsgálatok az étrend-kiegészítőben ötféle (közülük egy nem engedélyezett) mesterséges színezéket mutattak ki, amiket annak csomagolásán elmulasztottak jelölni. Ráadásul a színezékek közül többet is határérték feletti mennyiségben tartalmazott a termék, Kosnilvörös A (E124) tartalma például tízszerese volt az engedélyezettnek.

Hasonló problémák adódtak a potencianövelőhöz ajándékba adott CALMAG C STAR pezsgőtablettával is. A cseh származású termék jelölésén nem tüntették fel, hogy Tartrazin (E102) mesterséges színezéket tartalmaz. Továbbá a pezsgőtablettában található színezékkomponensek egyedi és együttes mennyisége is túllépte a határértékeket, például a Narancssárga S (E110) mért értéke tizennégyszerese volt a megengedettnek.