Jóska, továbbra is nyugdíjat hoz a posta

2016.09.07. 18:36

Elterjedt az a tévhit, hogy kötelező lesz alapszámlát nyitnia minden nyugdíjasnak és a jövőben arra utalják a juttatást, de Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára az MTI-vel azt közölte, hogy ez csak egy lehetőség, de nem kötelesség.

Hornung elmondta, az alapszámla-szolgáltatást mindenki igénybe veheti, ha számára ez a legmegfelelőbb konstrukció. „Az október közepén hatályba lépő új szabály a pénzügyi tudatosság fejlesztését szolgálja. Alapszámlát gyakorlatilag bárki nyithat, így például azok számára is köteles a bank biztosítani ezt a szolgáltatást, akiknek nincsen állandó lakhelyük, rendszeres jövedelmük” – közölte az államtitkár. 

Rossz hír a pénzmosóknak és a terroristáknak, hogy tőlük megtagadhatja a pénzintézet a számlanyitást. Mindenki más élhet a lehetőséggel.

A bankoknak minden érdeklődőt tájékoztatniuk kell arról, hogy az alapszámla miben tér el az általuk kínált más bankszámlacsomagoktól. Például, hogy milyen feltételeik vannak, mekkora a számlavezetési díj stb. Elmondta, a bankoknak ősztől kötelező olyan bankszámlacsomagot ajánlani, amely kedvező díjazás mellett minden fogyasztó számára diszkriminációmentesen hozzáférhető és a fontosabb fizetési szolgáltatásokat már tartalmazza. Az alapszámla maga ingyenes lesz, a fontosabb tudnivalókat róla itt szedtük össze.

Hornung azt is hozzátette, hogy egy uniós irányelv miatt kell bevezetni az új szabályozást. Az irányelv rendelkezései minden tagállamra kötelezők.