A brit bankok külön egyezséget akarnak az EU-val

2016.09.08. 09:02

Félenk egy hirtelen összeomlástól a brexit miatt, ezért a brit bankok egy gyors különmegállapodást akarnak az EU-val, írja a Reuters. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis, hogy ha az Egyesült Királyság elkezdi a kilépési tárgyalásokat, akkor két év múlva akkor is mindenképpp kiesnek az EU-ból, ha addig egy darab kereskedelmi megállapodást sem sikerült tető alá hoznia a két félnek. 

A bankrendszerük visszaengedése pedig önmagában is egy több éves folyamat lehet. Ezért vagy minden, az unióban is működni kívánó brit bank inkább átteszi a központját az EU-ba, vagy sikerül valami gyors különalkut kötnie a bankszektornak. Ez utóbbit szeretné a brit bankszövetség is. 

Nyilván nem szeretné az angol kormány se, hogy elmenjenek a nagy bankjaik. A pénzügyi szolgáltatók csak közvetlenül adóban több 60 milliárd fontot (nagyjából 22 ezer millirád forintot) fizetnek évente. Ebből 15 milliárd fontot a Londonban lévő külföldi bankok fizetnek, akiknek biztosan nem fogja megérni ott maradni, ha sokáig tökölnek az új uniós megállapodásokkal.    

Anthony Browne, a brit bankszövetség vezetője emellé újra elmondta, hogy a brit bankok szempontjából olyan megállapodást lenne a legjobb, mintha nem is történt volna semmi, minden minél inkább mehetne tovább úgy, mintha ki se léptek volna.