A kereskedőházhoz is elér a bahreini Orbán–Tiborcz-vizit

2016.09.08. 05:57

Nemcsak hogy letelepedési kötvényekkel üzletel, a külügy exportfejlesztő háttércégével, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) külföldi irodahálózatával is összeköthető az a Garamvölgyi Balázs bahreini tiszteletbeli konzul. Ő a napokban azzal került be a hírekbe, hogy tavaly Orbán Ráhel és Tiborcz István társaságában részt vett egy találkozón a bahreini olajcég vezetőivel, amiről utóbbiak mint magyar-bahreini hivatalos üzleti tárgyalásról számoltak be, vélhetően egy többszörös protokollbaki miatt.

Most a Heti Válasz derítette ki Garamvölgyiről, hogy MNKH-s kapcsolatai is vannak. A lap eheti száma szerint Garamvölgyi egy szaúdi családi tulajdonú, olajipari beszállítóvállalat, a Sherbiny Group igazgatója. Ez a cég korábban rendelt szolgáltatásokat egy Insomnia és egy Hilal nevű vállalkozásoktól. Ez utóbbiak pedig augusztusban megbízást kaptak az MNKH-tól arra, hogy Perzsa-öböl-menti országokban üzemeltessék a kereskedőház kirendeltségeit.

A lap korábban arról is írt, hogy a Syncope-Project Kft.-n keresztül Tiborcz István családjához köthető öt másik kereskedőházi iroda. A cég az Egyesült Államokban, Szaúd-Arábiában, Dél-Amerikában és Mexikóban létesíthet kirendeltségeket az MNKH, azaz végső soron a magyar állam pénzén.

Az MNKH külföldi irodahálózatáról és annak hátteréről itt írtunk részletesen. Az ismert, nyilvános adatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy a külföldi irodák üzemeltetésével megbízott cégek között hemzsegnek a kormányközeli háttéremberek és csókosok vállalkozásai.

De az Insomnia és a Hilal környékén nemcsak Garamvölgyi található meg, hanem meglepő módon Mesterházy Attila volt MSZP-elnök, jelenlegi parlamenti képviselő és köre is előkerül.

A Hilal ugyanis Mesterházy pártelnöksége idején az MSZP-frakció egyik legjobban fizetett külső tanácsadócége volt, sőt a Hilal Central Europe Kft. vezetője a mai napig Galambos Tamás, akire a Heti Válasz "a Medgyessy-Gyurcsány-éra miniszterelnöki sajtósaként" jellemez. Az Insomnia elnöke pedig Polgár Viktor, aki egykor Mesterházy főnöke volt a Hill and Knowlton Hungary PR-vállalatnál.

A Heti Válasz szerint maga Garamvölgyi is előkerült Mesterházy oldalán a 2010-es kampányban, de arról nem ír a lap, hogy pontosan milyen pozícióban.