Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Még mindig nincs infláció Magyarországon

2016.09.08. 11:51

Augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak mint egy évvel korábban, júliushoz képest pedig átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek - ezt jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. 

Augusztusban az egy évvel korábbihoz képest az üzemanyagok ára csökkent a leginkább, 11,4 százalékkal, a legnagyobb drágulás pedig a dohányáruknál volt,  3,8 százalékkal. Az élelmiszerek ára augusztusban havi alapon csökkent az idényáras élelmiszerek árcsökkenésének hatására, a sertéshús árában azonban harmadik hónapja jelentős emelkedést mértek. A jelentés szerint az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal lett alacsonyabb a júliusinál,

  • a burgonya 16,8,
  • a zöldség 4,9,
  • a gyümölcs 1,1 százalékkal lett olcsóbb,
  • a sertéshús viszont 2,7 százalékkal drágult, bár az áfacsökkentéssel 11,6 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly júliusban.  

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára összességében nem változott. Az egyéb cikkek ára 1,7, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,8 százalékkal csökkent. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. 

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 1,2 százalék volt augusztusban, ugyanúgy mint egy évvel és egy hónappal ezelőtt is. A következő hónapokban a fogyasztói árakra hatással lesz a dohányáruk árának szeptemberi emelése, ami azonban nem azonnal jelenik meg az árindexben - tette hozzá Mináry Borbála.