Újabb 15 milliárdos autóipari beruházás Győrben

2016.09.08. 18:21

Az amerikai Dana autóipari vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít 2017 elején Győrben. Az új gyárban 2020-ig 200 munkahely jön létre, a magyar kormány pedig 2,9 milliárddal támogatja ezt – közölte  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A cég szerint egy csúcstechnológiás fogaskerékgyártó, pontosabban fogalmazva ívelt kúpkerék hajtásegységeket előállító üzemről van szó, amely a Dana globális vevőinek regionális megrendeléseit elégíti majd ki.

A tervek szerint az építkezés 2017 első negyedévében kezdődik. A vállalat mintegy 46 millió eurót fektet be az új gyáregység felépítése során, ebből, plusz a magyar állami támogatásból egy 13 ezer négyzetméteres üzem fog felépülni.

Az új gyárral tehát az eddig az Audiról híres Győr próbálja tartani a lépést Kecskeméttel, ahol a Mercedes fejleszt hatalmas ütemben. Ez a számokon is meglátszik: Szijjártó a beruházás kapcsán azt hangoztatta, hogy a magyar autóipari termelés az év első hat hónapjában 5,5 százalékkal bővült, 4000 milliárd forint termelési értéket állított elő, ennek 92 százaléka exportra került.

A Dana világelső cég a magas minőségű hajtáslánc, tömítés és hőcserélő rendszerek gyártásában. A Forbes magazin 2016-ban az Egyesült Államok 100 legmegbízhatóbb vállalata közé választotta a céget.

Az amerikai befektetések értéke napjainkban mintegy 9 milliárd dollárra rúg, mintegy 1650 amerikai érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik az országban, amelyek több mint 100 ezer dolgozónak adnak munkát.