Az ügyintézők csütörtökön hallottak először az ingyenes nyelvtanfolyamokról

2016.09.09. 05:54

Még a szakképzési és felnőttképzési centrumokban dolgozókat is meglepte a kormány bejelentése, hogy ingyenes nyelvtanfolyamokat indítanak a kis- és középvállalkozások ügyvezetőinek. Az egyik ilyen intézményben dolgozó olvasónk azt írta: a nyelvtanfolyamokról megjelent hírek miatt csütörtökön egyfolytában csörgött náluk a telefon. Legalább 30-40 hívást kaptak arról, hogyan lehet jelentkezni a tanfolyamokra és azok mikor indulnak.

Csakhogy az iskolában dolgozók is ekkor hallottak először erről a nagyszabású projektről, amit elvileg nekik kellene megszervezniük.

Értetlenül álltunk a telefonálók tömkelege előtt, nem értettük, milyen képzésről beszélnek.

Ezután érkezett hozzájuk egy levél, amiben tájékoztatták őket a nyelvtanfolyamok indításáról. Csütörtök délutánra hívtak össze egy értekezletet, ahol szóban is elmondták nekik a legfontosabb tudnivalókat. Itt hangzott el az a kérés is, hogy már péntektől 8-20 óráig tartson ügyeletet a képzési centrum, hogy a telefonon vagy személyesen érdeklődőket informálhassák.

Miután részleteket eddig hivatalos forrásból nem sikerült megtudnunk, íme néhány információ a szakképző centrumoknak kiküldött levélből, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján csütörtök este megjelent tájékoztatóból:  

  • az OKJ-s képzések egy évig tartanak
  • nappali vagy esti tagozatok indulnak, az esti tagozaton az órákat délutánonként, este vagy hétvégén tartják
  • angol vagy német nyelvet oktatnak, emellett a jelentkezők tanulnak kisebb óraszámban informatikai ismereteket és közgazdasági, vállalatirányítási ismereteket is
  • két szinten indulnak képzések:  a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (OKJ 35 345 01) nevű képzésen kezdőről alapfokú nyelvvizsgáig lehet eljutni, a Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (OKJ 55 345 01) képzésen alapfokú szintről középfokú nyelvvizsgáig
  • az I-es szintű képzéshez alapfokú iskolai végzettség és bármilyen szakképesítés/szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is) kell
  • a II.-es szintű képzéshez az előfeltétel az érettségi vagy szakközépiskolai érettségi végzettség és bármilyen /szakmai végzettség (ide értve a régi szakközépiskolákban az érettségi bizonyítvánnyal tanúsított szakmai végzettséget is), és B1 szintű nyelvtudás az oktatott nyelvből. A képzés megkezdése előtt képzésre jelentkező szintfelmérő teszten vesz részt.
  • az esti tagozatos képzés végén a résztvevők OKJ-vizsgát tehetnek, de ez nem lesz kötelező, és aki nem vizsgázik le, annak sem kell fizetnie semmit.

Mint csütörtökön elhangzott, a képzéssel a kkv-kat célozzák meg, mert ennek a szektornak komoly növekedési gátat szab, hogy a vállalkozások vezetői kevésbé beszélnek nyelveket és értenek az informatikához. Az új képzésekre azonban bárki, életkortól függetlenül jelentkezhet.

Az érdeklődők országszerte mintegy 700, állami fenntartású szakközépiskolában jelentkezhetnek a képzésre. Az NGM idén 10 ezer jelentkezőre számít, de remélik, hogy a következő években egyre többen vesznek majd részt rajta.