Merkel újabb népszerűtlen témába áll bele

2016.09.09. 13:16

Angela Merkel szerint nem jutottak zsákutcába az EU és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról  (TTIP) folyó tárgyalások, folytatni kell a megbeszéléseket.

A német kancellár az MTI híre szerint azt mondta: "Várjuk ki a megbeszélések végét, és akkor értékeljük a helyzetet". Egyúttal ismét kiállt a szerződés mellett is, úgy fogalmazott:

Mindent támogatnunk kell, ami képes munkahelyeket teremteni, és a szabadkereskedelmi megállapodás ilyen.

A nyilatkozat apropója, hogy a TTIP tárgyalásai az utóbbi időben látszólag holtpontra értek, és a Merkel pártjával, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták vezetője, Sigmar Gabriel alkancellár már kvázi eltemette az egészet

Merkel szerint ugyanakkor nem szabad veszni hagyni a dolgot, szerinte a szabadkereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodás megadná a sürgősen szükséges impulzusokat az európai konjunktúrának. Ezzel pedig segítene az olyan uniós problémákon is, mint például a magas munkanélküliség és különösen a fiatalok nagyon nagy arányú állástalansága.

A német vállalatok és szakmai szövetségek változatlanul nagy energiával támogatják a TTIP-t. Ugyanakkor lakossági szinten ennek nagyjából az ellentettje az igaz: hiába nyerne nagyot az exportnagyhatalom Németország azzal, ha az eddiginél is jobban megnyílnának előtte az amerikai piacok, az emberek idegenkednek a TTIP sok elemétől. 

A baloldali és környezetvédő lobbicsoportok elsősorban azzal érvelnek a megállapodás ellen, hogy az lehetővé tenné a GMO élelmiszerek elterjedését Európában, illetve jogot adna a vállalatoknak arra, hogy választottbíróságok előtt bepereljék azokat a nemzeti kormányokat, amelyek keresztbe tesznek nekik.

A tárgyalásokat folytató Európai Bizottság szerint ezek a félelmek alaptalanok, de a német társadalom jelentős részét mégis sikerült meggyőzni velük.

A dolognak Németországban nagy belpolitikai súlya is van, hiszen jövőre választást tartanak, ahol a most közösen kormányzó CDU és a szociáldemokraták versengenek majd egymással. Sigmar Gabriel ezért nemcsak a TTIP kérdésében, hanem például a menekültpolitika kapcsán is kezd szembehelyezkedni Merkellel.