Ferenc
11 °C
30 °C

A németeknek kell megfizetniük a brexit költségeit

2016.09.10. 15:10

Ha a britek végre valahára tényleg kilépnek az Európai Unióból, azzal a németek nagyon rosszul fognak járni. Ugyanis a berlini pénzügyminisztérium egy belső számítása szerint ebben az esetben 2019-ben és 2020-ban évi 4,5 milliárd euróval többet kell majd befizetniük a brüsszeli kasszába, hogy pótolják a brit hozzájárulás kiesése miatti hiányt – írja a Reuters.

A németek már így is messze a legnagyobb nettó befizetők az unióban, éves szinten nagyságrendileg 15 milliárd euróval többet tesznek be a közös kasszába, mint amennyit kivesznek belőle. A britek viszont tavaly a második legnagyobb befizetők voltak, és ha kiesnek,  pótolni kell majd ezt a 12,7 milliárd eurós összeget (tavalyelőtt egyébként csak 5 milliárd eurót tett bele a kasszába London).

A kieső összeg oroszlánrésze pedig a németekre hárul majd. Ugyanakkor ez a szám azért nincs kőbe vésve, például nem számol azzal, hogy az EU büdzséjének mérlegfőösszegei megváltoznának a brit kilépéssel, ami azért korántsem biztos. Már csak azért sem, mert a német pénzügyminisztérium korábban már készített egy reformtervet, ami arról szól, hogy a brexit esetén leépítenék az Európai Bizottság bürokráciáját.

De egyelőre a probléma már csak azért is távolinak tűnik, mert a britek még be sem adták a kilépési kérelmet, és onnantól kezdve még két évük lesz kilépni. Az unió most érvényes pénzügyi kerete 2020-ig tart, onnantól amúgy is új büdzsé jön majd.