Egyetemi kézbe kerülhetnek a közkórházak

2016.09.10. 10:24

A debreceni Kenézy-kórház és több budapesti közkórház is hamarosan egyetemi kézbe kerülhet – értesült a Magyar Idők kormánypárti napilap.

A terv az, hogy az egészségügyi intézmények üzemeltetését az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek veszik majd át, így jönnek majd létre az egyetemi kórházak. Bár ilyen kórházi kategória még nem létezik, hamarosan létre fogják hozni. 

A lap szerint a lépés a fő célja, hogy javítsák az orvostanhallgatók gyakorlati képzését. A jelenlegi helyzetben ugyanis rossz a képzésben a klinikai kapacitások mennyisége és minősége, ezért a hallgatók nem kapnak megfelelő gyakorlati tapasztalatot az egyetem alatt. 

Az egyetemi kórházak mindazonáltal nem tagozódnának be szervezetileg az egyetembe, tehát kívülről továbbra is külön egységet alkotnának. Viszont a mostanitól eltérő módon gyakorlati oktatási és kutatási helyszínként is funkcionálnának a fenntartó egyetemek számára.

Arra a lap cikke nem tér ki, hogy a lépésben szerepe volt-e az esetleges orvoshiánynak. Azt sem tudni egyelőre, hogy két masszívan veszteséges állami szféra, a felsőoktatás és az egészségügy összefonása pénzügyileg mennyire lenne rentábilis; illetve hogy mennyire lenne hatással a szolgáltatás minőségére, ha a mostaninál jóval nagyobb számban vennének részt orvostanhallgatók a gyógyításban.