Milliárdos támogatást kapott, 600 embert kirúg a kormány stratégiai partnere

D VAJ20130128024
2016.09.10. 09:54

Több mint hatszáz főt elbocsát a Jabil elektronikai ipari konszern, a kormány egyik stratégiai partnere, amely a gyártás egy részét Tiszaújvárosból Ukrajnába helyezi át – értesült a Magyar Nemzet. A cég – amely nem először küld el tömegével embereket – korábban munkahelyteremtési támogatásban is részesült.

Az amerikai Jabil egy 54 ezer négyzetméteres, 4500 főt foglalkoztató gyárat üzemeltet Tiszaújvárosban, innen bocsátanak el 620 embert a lap szerint. Az ok, hogy két gyártósorukat az olcsóbb bérszínvonalú Ukrajnába teszik át.

A termelésáthelyezés két okból is elég érzékenyen érintheti a magyar gazdaságot: 

  1. Egyrészt a Jabil a tiszaújvárosi térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, ezért a leépítések lokális szinten nagyon erősen érzékeltethetik hatásukat.
  2. Másrészt a cég az utóbbi években sokmilliárd forint munkahelyteremtési támogatást kapott az államtól, ami ennek fényében kidobott pénznek tűnhet.

A Magyar Nemzet azt írja, hogy 2011-ben hatmilliárd forintnyi állami munkahelyteremtési támogatást kaptak 2010 és 2013 között összesen 1,2 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz is hozzájutottak. 

Sőt, a kormány stratégiai partnerei is, az erről szóló megállapodást 2013 augusztusában írta alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és a Jabil magyarországi leányvállalatának ügyvezetői.

A lapnak a Jabil is megerősítette, hogy a termelés egy részét Kárpátaljára helyezi át, ahol jelentős összegeket fektetett az utóbbi években a termelés bővítésébe.

A Jabil korábban két jelentős létszámleépítést is végrehajtott Tiszaújvárosban:

  • 2009-ben 900 dolgozótól váltak meg,
  • 2013-ban pedig 700 embert rúgtak ki.

A lap szerint pedig mindezt a stratégiai partnerségtől és a milliárdos támogatásoktól függetlenül elég durva eszközökkel tették meg: fegyelmiket osztottak, hogy ne kelljen végkielégítést adni, és keményen túlóráztatták a dolgozókat.

(Borítókép:  Dolgozók a Jabil Circuit Magyarország Kft. központi üzemében Tiszaújvárosban 2013. január 28-án.  Fotó: Vajda János/MTI)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!