Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Milliókért szerződtek Matolcsy barátnője anyjának munkaadójával az MNB-alapítványok

2016.09.10. 15:40 Módosítva: 2016.09.10. 16:31

Havi szinten milliós értékben végzett könyvviteli és számviteli szolgáltatásokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványai számára a Dokumat Kft., amely Matolcsy György jegybankelnök magánéletéhez, egész pontosan feltételezett barátnőjének édesanyjához köthető.

A Népszabadság szúrta ki, hogy a Dokumat könyvelőjeként Vajda Zita édesanyja végezte az egyik MNB-alapítvány, a PADMA könyvelését. Vajda Zita pedig az MNB nemzetközi szakmai titkára, és egyben vélhetően az MNB-elnök új barátnője.

Legalábbis erre utal, hogy amikor az ő fizetéséről kérdezték a jegybankot, az a választ érkezett, hogy "Matolcsy György magánélete, a Matolcsy házaspár válása magánügy". Ebből következik, hogy a jegybankelnököt külföldi útjaira is gyakran elkísérő Vajda Zitának köze van Matolcsy válásához.

A 260 milliárd közpénzzel kitömött jegybanki alapítványok szerződéseiben pedig a 444 gyűjtése szerint több helyen is előkerült a Dokumat Kft.:

  • a PADA nevű alapítvány számára is végeztek könyvelést, havi 450 ezer forint + áfáért
  • a PAGEO számára is végeztek könyvelést, havi 480 ezer forint + áfáért
  • a PADOC számára is nyújtottak számviteli szolgáltatást, havi legalább 600 ezer forint + áfáért
  • a PADMA-nak végzett munkát havi legalább 632 ezer forint + áfáért

Ez így összesen 2,16 millió forint + áfa havonta, évi nagyjából 26 millió forint. Ez nem rossz summa egy olyan cég számára, aminek teljes éves árbevétele tavaly 62 millió volt. Más szóval a bevételei harmada jött az MNB alapítványaitól. (Vajda Zita édesanyja az ötfős cégben egyébként nem tulajdonosként van jelen.)

Vajda Zita testvére, Vajda Kitti emellett két trafikcégben is megjelenik. Az egyik, a Lazít-ok Bt. máig Vajda testvérének résztulajdonában van (itt ügyvezető is), ez a cég tavaly 6,2 millió forint nyereséget hozott. A Málcájt Bt.-ből már kiszállt Vajda Kitti. 

Nem ez az egyetlen érdekes személyi összefonódás az MNB-alapítványok pénzszórása körül, a többiekről itt írtunk részletesen. Az alapítványok költéseit pedig itt veséztük ki.