Fülöp, Evelin
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Részvételi adatok

A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb adatai szerint 09:00-ig a szavazásra jogosultak 7.78%-a járult az urnákoz.

Korábbi választások részvételi mutatói a kiválasztott időpontban:

0% 100% 2019 EP 2018 OGY 2014 EP 2009 EP

A lengyel kormány is bezárná a boltokat vasárnap, de csak óvatosan

2016.09.11. 17:07

Hogy a nemrég megválasztott lengyel kormány példaképeként tekint Orbán Viktor magyar kormányára és sok politikai lépését próbálja lemásolni, arról már írtunk korábban is, de úgy tűnik, a magyar kormány hibáiból is tanulnak a lengyelek. A Napi.hu cikke szerint ugyanis a lengyel kormány is bezárná a boltokat vasárnap, de ahelyett, hogy egyik napról a másikra bezáratnának mindent, inkább óvatoskodva és fokozatosan teljesítenék be Semjén Zsolt és Harrach Péter álmát. Pawel Szalamacha lengyel pénzügyminiszter nemrég arról beszélt a TVN24 tévé adásában, hogy a kormány azt fontolgatja, hogy

egyelőre csak minden hónap első vasárnapján záratnák be a boltokat,

ennek piaci hatásait pedig két évig tanulmányoznák. Szalamacha szerint a kormány még nem foglalt állást a vasárnapi zárvatartással kapcsolatban, szerinte viszont a vasárnapi boltzár melletti érvek gyengék. 

Pedig a lépésnek elég komoly támogatottsága lenne Lengyelországban: a boltok vasárnapi bezárása mellett  Szolidaritás szakszervezet kezdett el kampányolni, majd gyorsan mellé állt a katolikus egyház is. A Szolidaritás javaslata a napokban került a lengyel parlament elé, ebben pedig  a magyar példára és adatokra hivatkoznak, amelyek szerint nem ártott túlzottan a kereskedelmi forgalomnak a vasárnapi boltzár. Hogy végül a lengyel kormánynál ezek az adatok, vagy a magyar lépés népszerűtlensége és végül bukása lesz-e majd a fontosabb a döntésnél, az még elválik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!