A Közgáz menedzsmentképzése a 70. Európában

2016.09.12. 15:11

A Financial Times európai üzleti képzéseket vizsgáló rangsorában most a 70. helyen végzett az egyetlen jegyzett magyar üzleti masterképzés. Ez vezetés-szervezés master a Közgázon, hivatalos nevén a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ez egyébként az egyik legnagyobb szak az egész egyetemen. A rangsorban az elmúlt három évben a 68-70 helyek között ingázott az egyetem ezen szaka, tehát ha kicsik is itt a különbségek, előrelépést ez nem különösebben jelent. 

Kicsit furcsa, hogy a 3 éve végzetteknek vásárlóerőparitáson nagyjából 45 ezer dolláros (több mint 12 millió forintos) éves fizetést jeleznek, nem tudni, hogy ezt az adatot hogy szülték meg, de cserébe fel sem használták a rangsor készítésénél. Ár-érték arányban lett különösen jó a program, itt ötödik lett Európában a rangsor szerint forintban maximum másfél millió körüli összegbe kerülő képzés. Elég kevés viszont például a külföldi diák az egyetemen, csak 8 százaléknyi külföldi választotta a szakot, pedig itt meg sem tudják feltétlenül különböztetni a külhoni magyarokat a teljesen külföldiektől.

A rengeteg hasonló, egyetemi szintűnek mondott magyar üzleti képzés közül egy másik se fért be a legjobb 90-be Európában. Az egész világot nézve valószínűleg a BCE sincs benne a legjobb 200 olyan egyetemben, ahova az üzleti tudományok iránt érdeklődőknek a legérdemesebb elmennie tanulni. 

A legjobb képzések Európában Angliában és Franciaországban vannak, igazából ezen két ország egyetemwi adják a lista majdnem felét. Összesítve a legjobbnak egyébként St. Gallen bizonyult a stratégia és nemzetközi menedzsment elnevezésű képzésével.