Nem fizette ki alvállalkozóit, inkább hongkongi részvényt vett 5 milliárdért

2016.09.12. 07:40

Ahelyett, hogy kifizette volna az alvállalkozót, a jelek szerint egy hongkongi cég részvényeibe fektette pénzét egy építőipari társaság. A szolnoki cég a kormány egyik, támogatást is elnyerő partnerével szerződött egy üzemcsarnok építésére, tehát ráadásul közpénzt nyúltak le – írja a Magyar Nemzet.

Az érintett vállalkozás, az O-Nádor Kft. ellen az egyik alvállalkozója feljelentést is tett az ügyben.

A feljelentő cég a kormány egyik stratégiai partnere, a francia tulajdonú autóipari beszállító csoport, a Le Bélier ajkai üzemcsarnokának építésében vett rész. Itt az O-Nádor Kft. volt a generálkivitelező, és a jelek szerint a Le Bélier – amely többször kapott beruházásaira állami támogatást – rendben fizetett nekik.

Az O-Nádor viszont nem fizette ki alvállalkozóit. Ennek fényében pedig különös jelentősége van annak a könyvvizsgálói jelentésnek, amely szerint a vállalkozás 156 ezer, akkori árfolyamon átszámítva csaknem 5 milliárd forint értékű részvény vásárlásáról kötött szerződést a Stroi Marketing & Consulting Limited nevű, tőzsdén nem jegyzett hongkongi társasággal. Vagyis pénze éppen lett volna rá, hogy kifizesse az alvállalkozóját.

Az ügy miatt márciusban felszámolás indult az O-Nádor Kft. ellen, 36 hitelezője 286 milliót követel a társaságtól.

A lap azt írja, szakértők szerint az építőipar kifehérítéséhez vezető út egyik mérföldköve lehetne, ha egy beruházás befejezésekor azt is ellenőriznék, az építési lánc minden tagja megkapta-e az elvégzett munkájáért járó pénzt. Az Amennyiben nem így lenne, nem kapnák meg például a számukra megítélt támogatást a beruházók, hasonlóan ahhoz, ahogy a közbeszerzéseknél is szokás - írja a Magyar Nemzet.